От какво най-вече трупат килца мъжете?

Отговорът на Диетолог №1 д-р Енджи Касабие

Мъжете по принцип са искрени. Когато влязат в кабинета ми, не го усукват: „Аз не ям, а напълнявам. Чудя се защо!” Просто си признават – ям и пия, затова съм дебел.

Разбира се, без значение от пола, всичко зависи от храненето. И все пак има известна разлика в причините за напълняването. При мъжете то идва най-вече от това, че ядат късно и по много, по-трудно преодоляват стреса, повече консумират лоша храна и водят по-заседнал живот. А като прибавим и алкохола, към който по-често от жените имат слабост, положението става тревожно. Голям процент от мъжете по цял ден почти нищо не хапват, а вечер се нахвърлят на храната като изгладнели вълци и поглъщат огромни количества. И като изпият едно-две шишета вино или бира, а някои и по 300-400 мл концентрат с подобаващо мезе, това няма как да не окаже влияние на фигурата им. Според статистиката над 50 процента от българите са с наднормено тегло.

От какво най-вече трупат килца мъжете?

По принцип мъжете ядат повече месо, а от него не се пълнее. То съдържа протеини, от които имаме нужда. Проблемът е, че не малко от господата обичат да хапват по-мазно, а всеки грам мазнина е равен на два пъти въглехидрати. Затова пък не прекаляват със сладките неща толкова, колкото нежните им половинки.

Добрата новина за тях е, че мъжете много по-бързо могат да отслабнат, защото метаболизмът им е по-бърз от този при жените и съдържанието на мазнини в организма им е по-малко. Но силният пол има друг проблем – ако не вземе своевременни мерки, след 30-тата година отслабването става много по-трудно. И все пак, господа, не бива да се отчайвате напълно - това не означава, че излишните килограми изобщо не могат да се свалят. Имам пациенти на 50 и повече години, които отслабват успешно. Въпрос на желание е!

Съветът ми към мъжете е, да не забравят, че трябва да се яде от всичко, но в умерени количества. Диетата не означава да не се храним, да не солим изобщо, да се откажем от алкохола... Не, просто трябва да има баланс. Освен това по-често слизайте от колите си и ходете пеша, спортувайте и влизайте във фитнеса не само когато панталоните ви са отеснели, а просто за тонус и здраве.

Може би ще ви амбицира час по-скоро да си върнете добрата форма фактът, че според последните изследвания, пълните мъже по-често страдат от еректилна дисфункция (разстройство) на ерекцията и имат по-голям шанс да станат импотентни, отколкото господата, които поддържат в норма килограмите си. Затлъстяването при мъжете значително увеличава риска от сериозни заболявания на репродуктивната система. Дебелите мъже страдат от рак на простата средно три пъти повече. Това може да се дължи на хормонални смущения, протичащи в организма, по-ниски нива на тестостерона, което е неразривно свързано с по-ниско сексуално желание и възможности.



Енджи КасабиеСпециална рубрика на диетолог №1 д-р Енджи Касабие във Fashion.bg


Четете още:

Кога напълняват жените?
Има ли предел на възрастта, в която можем да отслабнем
Искате ли да отслабнете?