Списание ПЕРФЕКТА – Професионалният избор за вашата красота

Списание ПЕРФЕКТА

В новия брой:

Елеонора Гигова – Модата е най-голямата ми страст
Лято в големия град
Грижа за чувствителната кожа
Бръчките по лицето разкриват болести
Слънцезащитата съхранява здравето
Летният зной налива олово във вените
Херпесните заболявания зачестяват през лятото
Козметика с евкалипт
Холивудски програми за красиво тяло
Безсолните диети
Независимата жена

Лято в големия град - Кожата на лицето

Градското лято е истинско стихийно бедствие за кожата – прах, жега, изгорели автомобилни газове, климатици в офисите. Как да помогнем на кожата да се справи с тези удари?

Днес почти всяка известна козметична марка има линия с антистресова козметика за градски условия, имаща за цел да защити кожата от външните въздействия. Когато избирате такива продукти, трябва да имате предвид не само типа на кожата, но и активните им съставки. Обикновено в основата на кремовете и емулсиите влизат овлажняващи компоненти, противопоставящи се на свободните радикали вещества, укрепващи имунната защита витамини, както и слънцезащитен филтър – неговият показател трябва да бъде не по-нисък от 15, а за чувствителна кожа – до 30.

СУТРИНТА

През лятото е полезно от сутринта да се започне със “зареждане” – нанесете лосион с траен овлажняващ ефект. Нежната текстура на някои лосиони, които съдържат например витамини В и Н, мед и глюкоза, ултравиолетови и минерални филтри, образува невидим филм, който през целия ден защитава кожата от външни агресии – въздуха в помещение с климатик, много яркото осветление на халогенните лампи, слънчевите лъчи. Други лосиони овлажняват кожата, придават й естествено сияние и значително намаляват видимите признаци на стареене – фини линии и бръчици.

ПРЕЗ ДЕНЯ

Правилно подбраният дневен крем осигурява комплексна защита на лицето за много часове напред. Някои кремове изпълняват едновременно няколко функции – защитават кожата от замърсявания и токсини, стимулират клетъчните процеси, борят се със сивкавия цвят на лицето, активизират естествените защитни функции, съдържат слънцезащитни филтри за защита срещу фотостареене. Действието на кремовете и емулсиите от някои серии е насочено към борба с последствията от стреса, въздуха в помещенията с климатици и пушенето. Те съдържат сложен комплекс от аминокиселини и витамини, изпълняващ функцията на озонов филтър, който защитава кожата от автомобилните газове и замърсяванията на промишлените предприятия.

Правилно подбраният дневен крем осигурява комплексна защита за много часове напред.

Някои кремове съдържат дермоуспокояващи комплекси, бързодействащи овлажняващи и защитаващи от свободните радикали компоненти, масла от житни растения, магнезий. Те са истинска бариера пред стреса, замърсяванията и горещината.

При работа в офис основният акцент трябва да се постави на овлажняването на кожата. Интензивно овлажняващите средства помагат да се преодолеят последствията от вътрешния и външния стрес и обезводняването на кожата, а също възвръщат чувството на комфорт и овлажняване.

За чувствителната кожа в неблагоприятни условия трябва да се избере нежен и успокояващ крем. Подходящи съставки са бадемово и какаово масло, и глицерин, които са прекрасни овлажнители. Консистенцията трябва да бъде такава, че да може да създаде мощна бариера пред външните фактори.

Последният щрих преди да излезете навън е леко мляко. Добре е то да се състои наполовина от термална вода, известна с успокояващите си свойства, да е устойчиво на вода и изпотяване, което осигурява задълго балансирана защита от ултравиолетови и инфрачервени лъчи. Термалната вода съдържа много разнообразни минерали и микроелементи, които лесно се усвояват от епидермиса.

Специалната термална вода-спрей помага за поддържането на постоянен тонус на лицето. За да се постигне желаният ефект, съставът й трябва да включва: селен, който извежда свободните радикали и предотвратява стареенето на кожата; мед, който има противовъзпалително действие; магнезий, който поддържа тонуса; желязо, което доставя в тъканите активен кислород и участва в клетъчните окислително-възстановителни процеси; силиций, който създава защитен филм. Достатъчно е отвреме навреме лицето да се напръсква с термална вода и след десетина секунди по желание да се попива със салфетка.

ВЕЧЕРТА

Уморената през деня кожа се нуждае от възстановяване. За жителите на големите градове са подходящи имуностимулиращи серуми. Те защитават клетките от биологично и екологично стареене. Серумът укрепва тъканите и разглажда бръчките. Ако съдържа ектоин, морски колаген, витамин Е и хитозан, прави кожните клетки неуязвими за външната агресия, в това число и за болестотворните бактерии. Да се освежи уморената кожа помагат и укрепващите гел-кремове за лекуване на кожата от преумора. Магнезий, витамини и чист екстракт от термален планктон, свалят умората и възвръщат енергията и силата на кожата. Тя отново засиява.

КОМЕНТАР НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ

Козметологът
Един от основните козметични проблеми на жителите на големите градове са разширените пори на кожата, особено в Т-зоната. Най-уязвими са жените, които прекарват дълго време в помещения пред телевизори и монитори – тези уреди нанасят много вреди на кожата. При работа в офис кожата се обезводнява и задължително трябва да се използват овлажняващи спрейове, които освежават лицето без да повреждат грима. През лятото трябва да се избере защитен градски крем, по възможност с антистресово действие.

Дерматологът
Когато избирате градска козметика, задължително се запознайте с нейния състав. Добре е в крема да има витамини С и Е – те премахват повяхването, предотвратяват появата на бръчки и защитават от UV лъчи. Ако кожата ви е подложена на стрес от постоянна температурна разлика – “гореща улица – офис с климатик”, изберете крем с екстракт от конски кестен или арника. Тези, които имат мазна кожа, трябва да обърнат внимание на такива компоненти като хамамелис, масло от чаено дърво, екстракти от ирис, алое, зелен чай, лайка и цинк. За сухата кожа повече подхожда крем, за мазната и комбинираната – емулсия или гел.

Радмила Попова

по сп. Здоровье

© Любомир Стойков
Всички права запазени!