Безглутенова диета

Безглутеновата диета означава консумиране на храни без глутен (протеин, който се съдържа в някои зърнени култури - пшеница, ръж, ечемик и овес). Тя е за всички, които страдат от глутенова непоносимост или искат да се хранят здравословно и да отслабнат.

Безглутенови храни са плодовете, зеленчуците, месото, рибата, ядките, семената, яйцата, повечето подправки и следните зърнено-житни култури:

- амарант,
- брашно от артишок,
- бобово брашно,
- елда,
- касава,
- царевица,
- ленено семе,
- ориз,
- просо,
- картофено пюре или брашно,
- киноа,
- юка.

Безглутенова диета

В последните години рязко се засили интереса към биохраните, към здравословното хранене и към органичните продукти – предимно за пречистване на кръвта и организма, както и за отслабване, предаде репортер на БГНЕС.

Е, този бизнес не е толкова печеливш като големите вериги, но е истинско удоволствие да се посвети човек на него, защото е не само търговия, но и мисия. В това е убедена младата собственичка и консултант на един от тези биомагазини в центъра на София - Цвети Димитрова. Тя подробно ни обяснява предимствата на този начин на хранене. Така, впрочем,постъпва с всеки клиент – помага му да вземе информирано решение, посочва ефектите, обяснява здравословните качества на продуктите.

Българите се ориентират към здравословната храна не само заради диетичен ефект, но и за лечебен, смята Цвети.

И пояснява: с лечебна цел се търсят най-вече храни и добавки за пречистване на организма. Причините да се обърнат хората към тези продукти са най-различни – стрес, болест, безсъние, емоционалното натоварване. В клетките ни се натрупват много токсини и всички имаме нужда да се освободим от тях, защото именно те причиняват различни заболявания и дискомфорт.

Забелязвам, че хората често страдат от стомашни проблеми и затова се търсят билки и продукти, които успокояват стомаха, продължава Цвети. Може да се каже, че язвата и гастритът са вече хронични заболявания, които карат хората да се отнасят по-скептично към фармацевтичната индустрия и да се лекуват с природни съставки по стари и нови рецепти, казва тя.

А иначе в стремежа да поддържат красотата и младостта си нашите клиенти търсят изключително много известните масла за подхранване и хидратиране на кожата. Кокосовото е номер едно, търси се и какаовото масло сред растителните, но предимно 100% чистите и приготвените чрез технологията студено пресоване масла. Такива продукти с доказан произход и гаранция могат да се намерят само в биомагазините.

Голям хит напоследък е и безглутеновата диета. Чрез нея наистина се намалява подуването на стомаха, което се предизвиква най-вече от консумацията на хляб и другите тестени продукти, приготвени с мая. Именно безглутеновата диета ни спасява от това подуване на стомаха. Вече и доста родители купуват за децата си безглутенова храна, включително и безлактозни продукти. Колкото и да ви изглежда странно, но детето също има нужда от пречистване на организма си, особено, когато е пило различни лекарства при лечение, обяснява Цвети. Често безглутеновата диета им осигурява това пречистване – могат да им се купят много вкусни бисквитки, сухари или солети. Другите предпочитани продукти без глутен са хлябовете, пастата, макароните, спагетите, кускус и др. В магазини като нашия имаме само сертифицирани марки, задължително със знака за без глутен - задраскан пшеничен клас, което е гаранция за качеството.

Хората, които искат да живеят здравословно в България стават все повече и повече, а това ни радва, смята Цвети. В тях е енергията, с която ни зареждат – това е нашият най-важен стимул да продължаваме по този път. Тук печалбата не е на първо място, важното е да сме на една вълна и тогава всички ще бъдем щастливи, обобщава тя. БГНЕС