"Италианска мода: Родена от мечти"


По инициатива на Италианския културен институт от 16 септември до 18 октомври 2015 г., Балната зала на Националната галерия - Двореца е домакин на изложбата "Италианската мода: родена от мечти", посветена на историята на италианската мода. Експозицията е организирана под патронажа на кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова и беше официално открита на 16 септември от Н.Пр. посланика на Италия, г-н Марко Контичели. В събитието взеха участие Луиджина Педди - директор на Италианския културен институт, директорът на Националната галерия - г-жа Слава Иванова, както и кураторите на изложбата - Фиорела Галгано и Алесия Тота, които пристигнаха от Италия дни преди откриването. ПР консултант на изложбата е проф. д.н. Любомир Стойков.

Официалното откриване на изложбата уважиха: Виолина Маринова - председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Банка ДСК, Полина Карастоянова, председател на Комисията по културата и медиите в Народното събрание, проф. д.н. Любомир Стойков, проф. Греди Асса, дизайнерите Жана Жекова, Милка Александрова - Бучи, Мариела Гемишева, Веселка Крачунова и Вяра Георгиева, д-р Елиза Георгиева, Павел и Едита Цветкови, актрисата Искра Радева, Камелия Воче и други.По-рано през деня се състоя и пресконференция във връзка с изложбата. Исторически факти и любопитна информация за италианската мода и традиции разказаха кураторките Фиорела Галгано и Алесия Тота, Луиджина Педди, Слава Иванова и проф. д.н. Любомир Стойков, който беше и модератор на пресконференцията. Освен присъстващите медии, гост беше художникът Иван Яхнаджиев.

По време на пресконференцията и официалното откриване, гости и медии се насладиха на кафе Lavazza A Modo Mio и на виното Sparkletini By Verdi, които допълниха в италиански стил естетическата наслада от изложбата.


Изложбата в София е един от многото етапи от световно турне, част от което са Fashion Institute of Technology Museum в Ню Йорк, Ara Pacis в Рим, Токио и Сао Паоло, и се осъществява благодарение на Културната Асоциация Stile Promo Italia и Компания Galgano&Tota.

Историята на италианската мода е представена в колекцията чрез авторски облекла, изразяващи любовта към естетиката на 19 от най-изявените италиански дизайнери: Джорджо Армани, Алесандро Анджелоци, Ренато Балестра, Лаура Биаджоти, Мариела Бурани, Роберто Капучи, Франко Чамбела, Енрико Ковери, Джанфранко Фере, Марела Ферера, Сестри Фонтана, Ирен Голицына, Раниеро Гатинони, Гай Матиоло, Виничо Пайаро, Валентино, Версаче, Ида Фери, Лука Литрико. "Благодарение на своите именити дизайнери, Италия повлиява вкуса към модата на хиляди хора по света. Тази изложба предлага бърз обзор в омагьосаната гора на италианските стилисти, но има за цел най-вече да стимулира размисъла върху причините, довели до разцвета и успеха на идеите, освен на хората." - споделя г-жа Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт в София.Експонатите в изложбата включват 22 тоалета - модни шедьоври, истински произведения на изкуството - както и два модела, ушити наполовина, които показват наслагването на миниатюрни знаци, плод на десетки разработки и проби. Голяма част от темите в колекцията носят имената на различни луксозни тъкани и цветове, емблематични за съответния дизайнер или ключови за модела-експонат: "Червено Валентино", "Синьо Балестра", "Метална нишка", "Органза", "Тюл", "Дантела", "Сатен", "Шантунг", "Кадифе". Любопитни са и темите: "Лазерно кроене на живо" - най-модерният начин за разкрояване на всякакъв вид тъкан; "Тафта ермезино" - плат, ръчно тъкан на станове от XVI век, използван единствено от Роберто Капучи. Исторически препратки има и с "Изкуството на бродерията" и "Бродерия и апликация" предвид факта, че дамският гардероб векове наред е бил изработван на ръка.Съществена роля за развитието на италианската висша мода в исторически план имат киноиндустрията и холивудските звезди. Сред модните експонати в изложбата са тоалети, носени от София Лорен, Ава Гарднър, Елизабет Хърли, Мила Йовович, Наоми Кембъл и Бианка Балти. За първи път ценителите на модата в София ще могат да видят, събрани на едно място, толкова много изящни рокли - дело на прочути дизайнери и носени от световни знаменитости.
По време на изложбата се излъчва видео с интервю на Алесия Тота с последната от Сестрите Фонтана - Микол - починала юли т.г. През погледа на именитата дизайнерка, интервюто разкрива по любопитен начин как италианската мода се налага и утвърждава на американския пазар и по света.

Италиански културен институт
ул. Париж, 2Б
София 1000
Tel: 02/8170480
www.iicsofia.esteri.it

Снимки:
1. Проф. д.н. Любомир Стойков и Луиджина Педди.
2. Проф. д.н. Любомир Стойков и Алесия Тота.
3. Слава Иванова, Алесия Тота, проф. д.н. Любомир Стойков, Фиорела Галгано и Луиджина Педди (от ляво на дясно).
Фото: © Хайлайф
4. Проф. д.н. Любомир Стойков и художникът Иван Яхнаджиев.
Фото: © Photogroup
5. Н.Пр. Марко Контичели, посланик на Република Италия в България, актрисата
Искра Радева, проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, Полина Карастоянова, председател на Комисията по културата и медиите в Народното събрание.
Фото: © Стефан Марков за Булфото
6. Виолина Маринова, актрисата Искра Радева, проф. д.н. Любомир Стойков и Фиорела Галгано.
7. Н.Пр. Марко Контичели, посланик на Република Италия в България.
8. Момент от официалното откриване на изложбата.
9. Модели от изложбата.
Фото: © Хайлайф
10 - 31. Всички модели в изложбата.
Фото: Италиански културен институт