Съветите на ветеринаря за по-добра грижа за домашните любимци


"Домашните любимци са част от семейството, така че им отделяйте нужното време", съветва д-р Искра Терзиева, собственик на ветеринарна клиника.

Според нея най-голямата грешка е да се хранят кучетата с кости и кокали. "Отпреди години кучетата най-често са хранени с кокали - остатъци от трапезата. Такава е българската философия - да направим манджа и кучето да изяде остатъците от нея. Кучетата ядат кокалите, защото миришат вкусно, а те са гладни, но сме имали десетки оперирани животни от разкъсани стомаси, пробити от кости. Ако искат стопаните, е по-добре да сварят костите, да ги изхвърлят и, ако държат да хранят любимеца си с домашна храна, да използват бульона", препоръчва специалистът.

Според д-р Терзиева, на второ място по опасност за животните се нарежда шоколадът. Кучетата могат да ядат сладки неща, по принцип, защото имат панкреас и отделят нужните ензими, но шоколадът съдържа алкалоид, който е отровен за тях. Кучетата, пък го харесват, защото е сладък, но се отравят. Вместо шоколад кучето може да яде кекс, в който няма какао и така няма да има никакъв проблем. Шоколадът обаче води до тежки интоксикации с повръщане или превъзбуждане за животното.


Съветите на ветеринаря за по-добра грижа за домашните любимци


Относно навика на някои стопани да надвишават дозата храна за любимците си, ветеринарният лекар смята, че е лошо хората да учат кучетата на почерпка от масата, като жест на внимание и добра воля. Това води до затлъстяване на органите и претоварване на ставите. Храните за кучета позволяват те да се хранят доста добре, тъй като има серии храни за най-различни кучета, според порода, или по-специално състояние на кучето, като бременност, например, казав д-р Терзиева.

Нейният съвет е стопаните да водят любимците си на профилактичен преглед на всеки два месеца. "На тези посещения съветваме да обезпаразитяват животните вътрешно и външно, тъй като кучетата и котките пренасят паразити, които далеч не са безопасни за хората. Това е много сериозен казус и трябва да се следи срокът на обезпаразитяване, за да бъдем защитени и ние самите. Тези неща много често биват пропускани от стопаните, пропускат се и ваксинации, които имат отношение към здравето на животните", заяви тя и добави, че в България не са познати добре профилактичните прегледи. "Опитваме се да напомняме на хората, че профилактиката винаги е по-добра, отколкото лечението. Затова е хубаво на 1, 2 години да се прави общ профилактичен преглед, да се вземе кръв, кардиограма на сърцето, ехография, кръвна картина. Тогава бихме могли да открием заболяване в ранен стадий или симптоми, на които да обърнем внимание. За съжаление, стопаните изчакват животното им да се разболее, за да потърсят помощ", заяви докторът.

Когато животното отказва да общува със стопанина си, отказва и храна, няма желание за разходка, значи е болно, стана ясно от думите и. Много често обаче се случва хората да водят за преглед блъснати от кола кучета или котки. "Хората идват с животното и казват - искам да му помогна. Всъщност, човекът трябва да осъзнае, че поемайки ангажимент към животното, въпросът не е само да го заведе на лекар. От там-нататък се провежда лечение няколко дни, седмици и той трябва да поеме грижата за този пациент вкъщи. Страхотно е, че има хора, които се интересуват от животните, но те трябва да осъзнаят, че това не е ангажимент за 15 минути", допълни д-р Терзиева.

Тя сподели, че напоследък стопаните, особено, на по-малки кучета, обичат да обличат кучетата си. Има всякакви предпочитания, като се започне от обувки, шапки и очила за кучета, та се стигне до якета и т.н. "Стопаните трябва да внимават с играчките за кучета, тъй като например кухите и плюшени играчки не са подходящи за тях, защото захапвайки ги, могат да погълнат част от тях. Важно е играчките да бъдат от каучук или от естествен материал, каквито са например кожените кокали. В противен случай може да се получи диария за кучето. Освен това не биват да се дават малки топки на големи кучета, защото може да ги глътнат", каза тя.

Ветеринарният лекар разбули и друга заучена теза, свързана с къпането на кучетата. "За къпането е относително, препоръката ми е да не се прекалява, защото няма нужда от толкова често къпане. Мастният слой върху кожата на кучето го защитава от околните фактори", заяви д-р Терзиева.

БГНЕС