Българският фолклор в модата: Небесната костенурка


След като разгледахме Елбетицата и Дървото на живота, следващият символ от българското везбено изкуство, на който ще спрем вниманието си е Небесната костенурка.

Българският фолклор в модата: Небесната костенуркаТя наподобява три преплетени осмици, образуващи безкраен лабиринт и е един от символите за защита (талисман), използван от предците ни.

В стилизираното изображение на костенурката могат да се различат главата, четирите крайника, опашката и тялото и.

Животното от край време е считано за символ на мъдростта, премереността в действията, постоянството и дълголетието, а изображението му се е използвало и като знак за Вечност.

Корубата на Небесната костенурка се свързва с небесния свод, а тялото и - със земната повърхност, въплъщавайки идеята за взаимосвързаността на всичко във Вселената. Знакът е шестполюсен, хармонизиращ в центъра си единството между Небето и Земята.

Смята се, че Небесната костенурка (наричана още Космическа костенурка, Урмай, Символ на безкрайността, Плетеница Дълголетие) произхожда от древните прабългари и е била знак на бог Тангра.


Небесната костенурка се изобразява по следните начини:

Българският фолклор в модата: Небесната костенурка


Символът се среща също и в древното китайско изкуство за хармонизиране на енергията Ци, фън шуй, където се назовава още "мистичен възел" или "възел на щастието", тъй като китайците вярват, че привлича здравето и дълголетието.

Освен в България и Китай, орнаментът може да бъдет открит и в Тибет, Монголия, Корея, Средна Азия, като у нас е изобразяван върху музикални инструменти, седла, килими, врати, иконостаси, тавани, стари книги, дърворезба на къщи и разбира се върху дрехи - под формата на изкусна шевица.


Българският фолклор в модата: Небесната костенурка


Българският фолклор в модата: Небесната костенурка


Българският фолклор в модата: Небесната костенурка


Снимки:
1. feng-shui-orenda.com
2. urmai.blogspot.com
3-5. Модели от колекция Мъжки сака с фолклорни мотиви на Райна Ганчева и Цветомир Петков за Richmart Vintage