Българският фолклор в модата: Символът "Дървото на живота"


От древни времена, българките са украсявали своите дрехи и тези на членовете на семейството си с шевици - красиви, уникални, символични.

Българският фолклор в модата: Символът Един от везбените символи, който често се е вшивал в женската риза - от момента, в който девойката започва да се момее до дълбока старост - е "Дървото на живота".

"Дървото на живота" представлява стилизирано клонче или храст, завършващо с три или повече цвята, ушито най-често с черни вълнени конци и декорирано с кръстчета в турско розово. Присъстват също тъмно червено (родовата кръв), зелено (природата), синьо (небето) и жълто (слънцето). Основно се използва кръстат бод.

Българският фолклор в модата: Символът Шевицата е най-разпространена сред капанците от село Садина (област Търговище), както и в село Елхово (област Стара Загора), села из Разградско и Софийско, като в зависимост от региона се наблюдават вариации в използваните цветове и вид конци.

"Дървото на живота" символизира връзката на жената с рода и корените и нейната социална зрялост.

То се нарича още Космическо или Кабалистично дърво и се свързва с цикличността в природата и живота (раждане, зрялост, смърт) и свързва Земята с Небето (от корени и ствол към клони и листа).

Дървото е сред най-често срещаните растителни символи в българското везбено изкуство.


Българският фолклор в модата: Символът


Снимки:
1-2. bulgarian-folklore.com
3. zahorata.net