Ароматерапия - Домашни процедури

Ароматите и тяхното специфично въздействие върху състоянието на тялото и духа могат да ви помогнат бързо да възстановите силите си след напрегнатия и изпълнен със стрес, физическа и умствена преумора ден, да лекувате различни заболявания или просто да създадете по-специална обстановка вкъщи. Нужно е само да ги познавате и да знаете как да ги използвате.

Един от най-известните и достъпни начини за прилагането на ароматерапията е ароматизирането на въздуха. То влияе благоприятно на психоемоционалното състояние и дихателните органи, дезинфекцира помещението, пречиства въздуха и оказва оздравително действие на целия организъм. Ваните са най-удобният начин за прилагане на ароматерапия в домашни условия. Терапевтичното им въздействие се дължи на бързото проникване на ароматните масла чрез кожата в лимфната система, както и на вдишването на пари. Много заболявания също могат да се лекуват с ароматерапия. При проблеми с кожата и ставите, при травми, при инфекции на бронхите на белите дробове, както и при невъзможност да се приложат други процедури, добър ефект имат различни компреси и апликации. Най-подходящи при заболявания на устната кухина, венците или гърлото са изплакванията и гаргарите. Много здравословни проблеми могат да се решат и с комбинирането на различни методи. Простудните заболявания, например, могат да се лекуват с инхалации, вани, масажи в гръдната област, компреси. При заболявания на ставите е добре да се правят вани, горещи компреси, общ и частичен масаж. Добър ефект при липса на апетит имат вани и студени инхалации, както и добавянето в храната на масла от растения-подправки. Ако се спазват някои основни правила, повечето от тези, а и някои други процедури, с успех могат да се прилагат и в домашна обстановка.

Аромалампи
Разнообразието им на пазара е голямо, но принципът на действие е един и същ. Налейте вода в горната част на лампата, която може да бъде порцеланова, стъклена, глинена или метална. Добавете 5-7 капки етерично масло, които са достатъчни за помещение с 20 кв. м. площ. Преди използване на аромалампата, стаята трябва да бъде добре проветрена, а самата процедура се провежда при затворени прозорци и врати. Запалената в долната част на лампата свещ нагрява водата и ароматът на етеричното масло се разпространява из цялото помещение. Оптималната продължителност на работа на аромалампата е от 20 минути до 2 часа. Отвреме навреме доливайте вода в чашката и в никакъв случай не допускайте тя да заври. Периодично измивайте чашката на аромалампата с топла вода. Етеричното масло трябва да създава в помещението лек, нежен аромат, а не груба и натрапчива миризма.

Пулверизатори
Разпръсканите в помещенията етерични масла помагат за пречистването и дезинфекцията на въздуха. Те са много ефективни при прах, стафилококови и стрептококови бактерии, грипен вирус, причинители на туберкулоза, различни видове алергени и т. н. Разтворете 3-5 капки етерично масло в 1 суп. л. алкохол. Добавете към 1 литър обикновена вода в пулверизатор от стъкло, порцелан или керамика. Разклатете добре и пръскайте в помещението.

Вани
Ароматерапевтичните вани са най-достъпният и ефективен метод за профилактика и лечение на много заболявания. Терапевтичният ефект (седативен, съдоразширяващ, тонизиращ, противосърбежен, имуностимулиращ, метаболитен) се постига благодарение на топлата инхалация и навлизането на маслата през кожата. В зависимост от показанията, могат да се прилагат общи или седящи вани, както и ванички за ръцете и краката. Температурата на водата не трябва да превишава температурата на тялото, т. е. да е 36-37оС, а продължителността на ваната – 15 минути. Етеричните масла са неразтворими във вода, затова преди добавянето им в нея трябва да се разтворят в 100 g емулгатор – мляко или растително масло. За пълна с вода вана са достатъчни 5-8 капки; за седяща, както и за ванички за ръцете и краката – 2-5 капки. Преди ваната вземете душ, а след нея само подсушете тялото с хавлия. Не излизайте навън веднага след процедурата, а си починете известно време.

За по-голям инхалационен ефект във водата може да се добави етерично масло в чист вид, но не повече от 3-4 капки. То не се разтваря във водата, а плува на повърхността и попада на кожата при излизане от водата. При такова проникване на маслото се постига по-голям ефект, но нежната и чувствителна кожа може да реагира с раздразнение.

Етерични масла може да се добавят и в пяната за вана. Увеличаването на количеството им обаче не повишава ефективността на въздействието им. Курсът с прилагане на вани трябва да започне с минимално количество капки – не повече от 1-3, като постепенно се увеличава до необходимия максимум от 5-10 капки. Продължителността на курса е от 10 дни до месец и половина като ваните се прилагат през ден.

Маслата от карамфил, канела, хвойна, мускатов орех, розмарин, чаено дърво, евкалипт, конски босилек, туя (вечнозелено хвойново дърво от рода на кипарисите) е добре да се използват в максимална доза не повече от 5-8 капки. От цитрусовите и неутралните масла (портокал, грейпфрут, лимон, мандарина, мушкато, иланг-иланг, кипарис, лавандула, роза, сантал) може да се използват до 10 капки. Тези дозировки се променят в зависимост от особеностите на въздействие на маслата върху организма. Ако правите вана само за тонизиране, използвайте оптималната доза – 2-5 капки.

Ваните са противопоказани при мокрещи дерматити, остри възпалителни заболявания, исхемична болест на сърцето, стенокардия, хроничен гломерулонефрит, хроничен хепатит, цироза на черния дроб, тромбофлебит, захарен диабет, епилепсия, микоза, онкозаболявания. В такива случаи маслата може да се използват след душ. Напоете влажна гъба в 1 литър вода с 3-5 капки етерично масло и след като изплакнете тялото, го обтрийте с нея. В сауната сместа от етерични масла се поставя близо до нагревателя, без да се допуска попадане в нагревателните елементи. Топлината в помещението помага за бързото им изпарение.

Масаж
Всеки масаж, още повече с прилагане на ароматни масла, трябва да се прави от специалист. В някои случаи са възможни разтривания, като задължително се спазват препоръките и дозировките. При аромамасаж към 30 ml базово масло се прибавят 7-8 капки етерично масло.

При интензивни курсове от аромамасаж, а също и аромавани, е възможно временно неразположение – леко прилошаване, слабост, раздразнителност и т. н. Това се обяснява със свойствата на етеричните масла да разтварят шлаките и да ги извеждат от организма, за което е нужно определено време. Този период трае не повече от 1-2 дни, но точно в него са особено необходими знанията и опитът на специалиста.

Компреси
Ароматерапевтичните компреси се прилагат при различни заболявания на ставите, меките тъкани, при травми без нарушение на целостта на кожата, както и при главоболие. Могат да бъдат топли и студени (апликации). В чаена чаша вода се разбъркват до 5 капки етерично масло или смес от етерични масла. Напоената с този разтвор памучна кърпа се поставя на съответното място за около 2 часа. При ревматични, мускулни или ставни болки водата за компресите трябва да бъде гореща (около 40-45оС). За да се запази топлината, компресът се покрива с фолио, а след това със затопляща тъкан. При главоболие и травми се прилагат студени компреси (апликации).

Изплаквания и гаргари
Прилагат се при ангина, ларингит, гингивит, кариес, пародонтоза и т. н. В ½ чаена чаша топла вода се добавят 1-2 капки етерично масло, разтворени в чаена лъжичка мед или алкохол. Дозировката и препоръките за прилагането на етеричните масла трябва строго да се спазват. При изплаквания на устната кухина никога не трябва да се употребява масло в чист вид. Ако попадне на лигавицата, то трябва да се премахне с памучен тампон, обилно напоен с растително масло. Ароматно масло се приема вътрешно само след консултация и предписание на ароматерапевт.

Инхалации
Топлите и студени инхалации се прилагат при заболявания на горните дихателни пътища, бронхите, белите дробове, както и за въздействие върху психоемоционалното състояние. За топла инхалация в съд с ½ литър топла вода добавете 3-5 капки (в началото пробвайте с 1-2 капки) етерично масло. Покрийте главата си с кърпа, наведете се над разтвора и вдишвайте парите 7-10 минути. По време на процедурата трябва да бъдете със затворени очи. Топлите инхалации са противопоказани при остри пристъпи на бронхиална астма. В тези случаи се прилагат студени инхалации – вдишване на етерични масла, нанесени на хартия, носна кърпа, глинена плочка (не повече от 2 капки) или прилагането на аромалампа. За нормализиране и възстановяване на съня възглавницата може да се ароматизира с 2-3 капки от подходящи масла. Маслата от жасмин, роза, пачули, иланг-иланг, ирис, мимоза, тубероза, могат да се използват и като лечебни парфюми. Чистите етерични масла се нанасят на традиционните места за нанасяне на парфюм – зад ушите, от вътрешната страна на лакътя, на тила.

Материала подготви Радмила Попова

Списание ПЕРФЕКТА – Професионалният избор за вашата красота

В ноемврийския брой:

Серумите – капчици красота
Ароматерапия – домашни процедури
Ръцете – нежни и красиви
Биостимулиране и биореструктуриране на кожата
Лечение на акнето
Псориазисът се активизира през есента и зимата
Българската козметика и евростандартите
Как да се справим с целулита
Кампания “Спорт срещу остеопорозата”
Правилна стойка и гъвкави стави
Как да преодолеем захлажданията в нашите отношения