Хиалуроновата киселина
“Молекулярна гъба” за кожата

Както и цветята, кожата се нуждае от влага, за да не повяхва. Как да утолим жаждата й и да й върнем младежко излъчване? Един от най-ефективните помощници е хиалуроновата киселина.

Една молекула активно вещество привлича 100 молекули вода
Водата е изключително важна за кожата – благодарение на нея тя става гладка и еластична, клетките се снабдяват с хранителни вещества. Докато сме млади и здрави, организмът сам се справя с овлажняването с помощта на естествен овлажняващ фактор, защитаващ от температурните промени, от сухия и мръсен въздух. С възрастта собствената “химическа лаборатория” престава да работи, кожата стремително губи влага и започва да старее.

Природен овлажнител с много функции
Хиалуроновата киселина притежава уникалната способност да свързва влагата. Една нейна молекула привлича 100 молекули вода. Другото й достойнство е многофункционалността, високо ценена от козметолозите.

  • Хиалуроновата киселина не само свързва и задържа влагата в роговия слой на епидермиса, за което е получила названието “молекулярна гъба”, но и създава защитен филм на повърхността. Той не позволява на влагата да се изпарява и възпрепятства обезводняването на по-дълбоките слоеве на кожата.
  • За разлика от други овлажнители, тази уникална киселина съхранява активността си даже в сух въздух, задържайки влагата в себе си (“ефект на памперс”).
  • Тя активизира процеса на регенерация, помага за обновяването на клетките на кожата.
  • Стимулира зарастването на раните без образуването на белези и намалява риска от келоидни промени.

Хиалуронов гел
Ревитализацията чрез инжектиране на хиалуронов гел съхранява красотата на кожата. Благодарение на плътната си и гъста консистенция той остава в кожата значително по-дълго от други коктейли, използвани със същата цел. Достатъчни са две процедури месечно, а подмладяващият ефект трае около година. След това процедурата може да се повтори. Този метод ефективно забавя появата на нови бръчки. Преди процедурата лицето се почиства и се нанася анестетик. Процедурата все пак е болезнена, след нея лицето е подпухнало, а под очите и по скулите се появяват синини, които могат да останат до една седмица. След две седмици обаче, кожата се напълва с влага и се освежава, изчезват бръчиците около очите, бузите вече не са повехнали и хлътнали.

Предимства

  • Геловете се създават само по биотехнологичен път, благодарение на което не съдържат белтъчни примеси, а това означава, че рискът от алергия е сведен до минимум.
  • Благодарение на плътната консистенция се осигурява дълготраен приток на влага в кожата, обемът на тъканите се увеличава, те стават еластични. Хиалуроновият гел притежава необичайно свойство – въпреки че концентрацията на хиалуронова киселина постепенно намалява, той съхранява първоначалния си обем.
  • Попадайки в дълбоките слоеве на кожата, хиалуроновата киселина се включва в обменните процеси и ги стимулира, укрепва влакната на колагена и еластина.
    Като пълнител с временно действие хиалуроновата киселина се резорбира, разлага се и най-накрая напълно се извежда от организма.
  • На местата на убожданията не остават никакви белези.
  • За разлика от някои други пълнители, хиалуроновият гел проявява активност само в зоната на въвеждането му. Обмяната на веществата не се нарушава – глюкоза, кислород и хормони безпрепятствено се доставят в клетките, кожата се подхранва, диша, функционира.

Крем вместо инжекция
Кремовете на базата на хиалуронова киселина съществуват доста отдавна. Представете си, че сте решили да играете голф с футболна топка. Резултатът не би породил съмнения – колкото и да се стараете, няма да успеете с този размер. Точно такива асоциации предизвикват кремовете с хиалуронова киселина. Нейните молекули притежават гигантски размери и това не им позволява да се промъкнат дълбоко в епидермиса. Но неотдавна учените откриха начин да раздробят молекулите и да поставят техните фрагменти в особени системи за доставка. В някои продукти фрагментираната хиалуронова киселина е съединена с витамин А, който, освен известни подмладяващи свойства, притежава способността да настройва кожата за активно усвояване на хиалуроновата киселина. С една дума, кремовете придобиха нови проникващи възможности и могат да станат прекрасна алтернатива за по-чувствителната кожа. Не всеки би издържал двеста болезнени инжекции, нали?!

Кремът върши своята работа без странични ефекти и неприятни емоции. Той снабдява кожата с влага отвън и отвътре, подобрява цвета на лицето и премахва следите от умора.

Хиалуроновата киселина е една от най-приятните козметични съставки. Емулсиите на нейна основа имат нежна консистенция, попиват много добре, без да омазняват. Особено забележим е ефектът при тънка, порцеланова кожа, която заради недостига на влага, около трийсетте се покрива с мрежа от тънки бръчици.

материала подготви Радмила Попова

© Любомир Стойков
Всички права запазени!

Списание ПЕРФЕКТА – Професионалният избор за вашата красота

В октомврийския брой:

Специално интервю с Гала
Поддържане на кожата през есента
Хиалуроновата киселина – “молекулярна гъба” за кожата
Термалната козметика – воден път към красотата
Бюстът – корекции без скалпел
Шампоаните против пърхот
Как да намалим здравните рискове при пиърсинга
Кожата на лицето – биоритъм на грижите
Фитнес с Гала
Ефектен тен през есента
Нова формула за полезно хранене