Справете със стреса за 90 секунди: Дихателна техника 4-7-8


Дихателното упражение 4-7-8 (заимствано от йога) е много просто, не отнема почти никакво време, не изисква никакво специално оборудване и може да се прави практически навсякъде.


"Практикувано редовно, съзнателното дишане може да бъде успокояващо и енергизиращо и дори може да помогне при свързани със стреса здравословни проблеми, вариращи от пристъпи на паника до хранителни разстройства", казва създателят на упражнението д-р Андрю Уейл (на снимката) - световно признат лидер и пионер в областта на интегративната медицина - лечебен подход, ориентиран към здравеопазването, който обхваща тялото, ума и духа.


Справете със стреса за 90 секунди: Дихателна техника 4-7-8



Въпреки че може да се изпълнява във всякаква позиция, докато разучавате техниката сядайте с добре изправен гръб. Поставете върха на езика си на малката изпъкнатина точно зад предните ви горни зъби и го задръжте там по време на цялото упражнение. Издишването ще става през устата, около езика - присвийте леко устни, ако ви е странно:


1) Затворете очи и издишайте напълно през устата, издавайки свистящ звук.

2) Затворете уста и вдишайте тихо през носа си като наум броите до 4.

3) Задръжте дъха си докато преброите до 7.

4) Издишайте напълно през устата, издавайки свистящ звук, докато
преброите до 8.

5) Това е един дъх. Сега вдишайте отново и повторете целия цикъл още три пъти, за да станат общо четири повторения.


ЗАБЕЛЕЖКА:
Винаги вдишвате тихо през носа и издишвате шумно през устата.
Върхът на езика ви остава на една и съща позиция през цялото време.
Издишването продължава два пъти по-дълго от вдишването. Абсолютното време, което отделяте на всяка позиция не е важно - важно е да спазвате съотношението 4:7:8.
Ако имате проблем със задържането на дъха, ускорете изпълнението на упражнението, като запазите пропорцията 4:7:8. С практиката ще успеете да забавите всичко и да вдишвате и изишвате все по-дълбоко и по-дълбоко.


Веднъж усвоили тази техника, практикувайки я всеки ден по 2 пъти, вие ще имате под ръка много полезен съюзник в борбата със стреса, който ще е с вас постоянно. Използвайте я винаги, когато се случва нещо, което ви разстройва - преди да реагирате. Използвайте я, когато чувствате вътрешно напрежение. Използвайте я да ви помогне да заспите. Използвайте я, за да се справите с желанието за храна.

Това упражнение може да помогне на всеки да преодолее лекото до умерено безпокойство!


Демонстрация на техниката лично от д-р Уейл може да видите в клипчето по-долу:



Източник: drweil.com