Автобронзантите - Най-разумният избор за бърз и красив тен

Автобронзантите са бърз и лесен начин да се получи красив оттенък на кожата, без тя да се излага на слънчево облъчване. Тези продукти придобиват все по-голяма популярност на фона на увеличаващите се неблагоприятни последствия от слънчевите бани. Изследвания в различни страни на света потвърждават, че автозагарът е безопасен за здравето. С няколко думи – автобронзантът е най-разумният избор, ако искате да постигнете бърз и красив тен.

Бронзанти и автобронзанти
Днес козметичните продукти за “алтернативна пигментация” се делят на два основни вида – бронзанти и автобронзанти. В състава на бронзантите влизат различни оцветяващи вещества, благодарение на които кожата придобива кафеникав оттенък. Тази пигментация обаче, е изключително кратковременна – тя бързо се проявява и също така бързо изчезва, бронзовият загар се задържа не повече от денонощие. Освен това при контакт с вода оцветяването се разтича, замърсявайки дрехите и образувайки петна по кожата. Тези продукти не са подходящи за редовна употреба. Козметолозите съветват те да се използват само на откритите части на тялото и то в специални случаи.

Автобронзантите имат много по-голяма популярност, тъй като са по-дълготрайни. Влизащият в състава им дихидроксиацетон прониква в роговия слой на епидермиса, свързва се с клетъчния белтък и играе роля на т. нар. “цветен пълнител”. Свободните аминокиселини и протеини на кожата влизат в реакция с дихидроксиацетона, което предизвиква кафяво оцветяване на горния слой на кожата. От неговата концентрация зависи бързината и дълбочината на почерняването. Колкото повече дихидроксиацетон съдържа продуктът, толкова по-бързо се проявява цветът и толкова по-дълбоко е оцветяването. След три до пет дни загарът изчезва постепенно с нормалната смяна на горния слой на кожата. Пигментираните епидермални клетки постепенно отпадат и на мястото на тяхното излющване кожата избледнява.

Днес на пазара се предлага огромно разнообразие от пигментиращи кремове, лосиони и спрейове. Автобронзантите притежават приятен аромат и имат ясна цветова градация, с помощта на която може да се избере интензивността на желания оттенък. Напоследък в състава на автозагарите се включват и специални овлажняващи и подхранващи компоненти. По този начин продуктите с високо качество не само оцветяват кожата, но и я снабдяват с всички необходими вещества. Някъде тези продукти дори се определят като “козметични кремове с ефект на загар” и се приемат като комплексна система за грижа за кожата. Автобронзантите не притежават слънцезащитно действие, тъй като изкуствената пигментация не е свързана с образуването на меланин – естествения UV филтър.

Наред с плюсовете автобронзантите имат и някои минуси. Понякога след нанасянето им е възможно да се образуват петна и ивици, които доста ясно се открояват на общия фон. Тази окраска се дължи на неравномерното разпределение на автозагара – колкото по-дебел е слоят, толкова по-интензивна пигментация се получава. За да се избегнат подобни случаи, специалистите съветват кремът да се нанася на тънък слой и внимателно да се разпределя с кръгови движения. Ако се получи доста блед загар, процедурата може да се повтори, но не по-рано от час след първото нанасяне. Вероятността за поява на кафяви ивици значително намалява, ако към автозагара се добави дневен крем. В най-новите козметични продукти от този вид горният недостатък е напълно избегнат. Освен това, много компании започнаха да пускат на пазара аерозолни форми на автобронзанти, които лесно се разпределят по повърхността на кожата и рядко й придават петнист вид.

Напоследък все по-актуални стават автозагарите с визуална система на контрол, която помага за равномерното нанасяне на крема. В състава на подобни продукти влизат цветни вещества, позволяващи зрителното контролиране на разпределението на крема върху кожата. Във формулата на някои автобронзанти влизат специални пречупващи светлината вещества, които оптически изравняват кожата, правят я гладка и блестяща. Тъй като кожата на лицето се оцветява по-трудно, почти всички водещи козметични фирми предлагат две разновидности на автобронзанти – за лице и за тяло.

Основни правила и препоръки

  • Красивият загар е непостижим без предварителна подготовка, затова преди нанасянето на автобронзант кожата трябва да бъде добре почистена със скраб. Тази процедура премахва мъртвите клетки, прави кожата по-гладка и помага на продукта да проникне възможно по-дълбоко в епидермиса. След пилинг загарът е по-равномерен и траен.
  • Повечето продукти от този вид имат срок на годност не повече от година. Убедете се, че този срок не е изтекъл, в противен случай са възможни всякакви изненади – от тигрова окраска до алергична реакция на кожата.
  • Автобронзантът не се нанася веднага след топъл душ. Кожата трябва да изстине. В противен случай разширените от парата пори ще абсорбират повече крем, ще се оцветят доста интензивно и ще се получи т. нар. “точков” загар.
  • Нанасянето на автозагар на тялото трябва да се прави отдолу нагоре, като се започне от краката и се завърши с раменете. На местата с естествени гънки, колената и лактите, трябва да се нанесе по-малко количество от препарата, тъй като излишъкът му може да придаде на тези участъци неприятен синкав оттенък. Често автобронзантът се прилага само върху ръцете и раменете. За да не се получи рязка разлика, няколко пъти обтрийте рамото като не забравяте за подмишницата.
  • На лицето особено внимание трябва да се обърне при прехода от бузите към ушите и от брадичката към шията. В тези участъци продуктът трябва да се нанесе много внимателно, за да не се получи ефектът на “африканска маска”, при който загорялото лице рязко се откроява на общия фон. Ако кожата е суха и чувствителна, нанесете препарата на цялото лице, като избягвате веждите и корените на косата. Може да смесите продукта с овлажняващ крем, ако го правите за първи път. Резултатът е видим максимум след 3 часа. Ако искате да получите по-силен загар, изчакайте малко преди да нанесете втория слой.
  • След процедурата ръцете трябва да се измият със сапун, а ноктите да се изтъркат добре с четка. Иначе пръстите, дланите и ноктите придобиват яркожълта окраска, която остава няколко дни. А за да избегнете всякакви усложнения, най-добре използвайте гумени ръкавици.
  • Ако се получи петнист загар, може да помогне пресен сок от лимон и кислородна вода. Тези две средства прекрасно премахват изкуствената пигментация и възвръщат на епидермиса първоначалния му цвят.
  • След нанасянето на средства за загар, изчакайте няколко минути преди да се облечете и още 2-3 часа преди да се къпете или да вземете душ.
  • Поне 2 часа след нанасянето на автозагара не бива да се използват други козметични продукти.
  • Ако сте дебютантка, най-подходящи са продуктите за загар с оцветена текстура, които дават почти мигновени резултати и грешките могат да се поправят веднага.

Използването на автобронзанти може да бъде толкова често, колкото пожелаете. Дермокозметичните автобронзанти се понасят много добре от кожата, изключително редки са случаите на индивидуална непоносимост към някои от съставките им. Често прилагането им се препоръчва при заболявания с нарушения на цвета на кожата като витилиго. Трябва да се знае обаче, че тази процедура протича със загубата на голямо количество влага, затова добре овлажнената кожа се оцветява по-добре от сухата. Ако в козметичния продукт няма достатъчно овлажняващи комплекси, автозагарът става на петна, колкото и внимателно да е нанесен. Затова в състава на продуктите от последно поколение има голямо количество подхранващи и овлажняващи компоненти, които гарантират красив и равен загар. Те могат да създадат равномерен и безупречен тен даже и при тези, които ги използват за първи път.

Материала подготви Радмила Попова

© Любомир Стойков
Всички права запазени!

Списание ПЕРФЕКТА – Професионалният избор за вашата красота

В новия брой:

Специално интервю със Стефания Колева
Сигурна защита от слънчевите лъчи
Автобронзантите – бърз и красив тен
Козметика с морски съставки
Ваканция на морето
Потопете се в топлия пясък
Усложнения при пиърсинг на ушите
Как да станем невероятни любовници
Тяло на модел с няколко лесни упражнения
Летните диети – здравословни и ефективни
Шанс да спечелите много награди