Разширените пори – ефикасни методи за справяне с този проблем

Разширените пори са проблем, с който се сблъсква болшинството жени. Той е най-актуален когато се затопли времето и особено за притежателките на смесена и мазна кожа. Най-неприятното е, че те не само изглеждат неестетично, но и се явяват благоприятни места за размножаване на бактерии, което води до появата на пъпки. Порите много често стават по-дълбоки отколкото са били, пълнят се с подкожна мазнина и се замърсяват. Най-проблемният участък обикновено е Т-зоната: нос, чело и под брадичката. За съжаление, типът кожа като цяло е генетично предразположен и да го променим е невъзможно. Съществуват временни решения на проблема с разширените пори, а също и специален метод, който помага за съхраняването на достигнатия ефект колкото се може по-дълго.

Порите представляват канали за извеждане на мазнините на повърхността на кожата. Те сами по себе си представляват разположени на повърхността на кожата фоликулни отверстия, състоящи се от косми и потни жлези. В порите винаги има косми, т.е. там, където има косъм, има и пора. Космите и маста излизат на повърхността на кожата чрез порите. Един вид те се явяват люкове на бункер, в дълбините на кожата, в които е разположено голямо количество апарати и се организира някаква работа.

Размерът на порите де факто е свързан с произвеждането на пот - колкото по-интензивен е процеса, толкова повече пори, и обратно.

Най-важното в грижата за кожата е да я поддържате чиста. За образуването на мръсотия в порите помага нарушената работа на ендокринните жлези, хормоналният дисбаланс, стреса, приемът на медикаменти, отслабването на имунната система, прекомерното използване на декоративна козметика.

Предлагаме на вашето внимание няколко ефективни метода за решаване на проблема с разширените пори:

Пилинг
Повърхностният и междинен пилинг помагат не само за почистването, но и възстановяват порите. Ефективно решение е химическият пилинг, тъй като тази процедура не само почиства кожата от комедони, но и възстановява дълбоките разширени пори.

Гликолиев пилинг – разновидност на химическия пилинг и най-популярното салонно средство в борбата с разширените пори. За повърхностния пилинг, се използва слаб разтвор на гликолиева киселина. Възстановяването на порите става за сметка на обелването на най-горния слой на епидермиса.

Ензимният пилинг е отлично средство за почистване и свиване на порите. Това е разновидност на повърхностния пилинг, затова пък има изключително меко действие. Формулата обикновено включва в себе си такива съставки, като папаин, бромелин и трипсин, които разтварят съдържимото в порите, и така заравняват кожата.

Микродермабразио – кожна шлифовка с използване на микрокристали или дюзи с елмазни накрайници. По своята същност, микродермабразиото е пилинг. С помощта на тази съвършено безболезнена процедура могат да се почистят порите и да се погрижим за тях. Подходящо е за всякакъв тип кожа. Достатъчно е да проведете 4-5 сеанса в годината.С особено внимание използвайте скраба за лице! При нормална кожа скрабът действително е отлично почистващо средство. Не е желателно да използвате груб скраб, съдържащ големи частички, тъй като той може да травмира и още повече да разшири порите. Ако въпреки това сте решили да използвате скраб за лице, то струва си да опитате със специални скрабове за разширени пори.

Проверени средства
Ефективно средство за свиване на порите отдавна се счита козметичната глина. Тя отлично обира кожните замърсявания и маста, свива порите, тонизира, а също така притежава и бактерицидни свойства. Глината и средствата на нейна основа са много ефективни в качеството си на маски.

В борбата с черните точки и разширените пори много добре помага лимонът. Нужно е само да разтворите няколко капки лимон във вода и регулирано да разтривате с този разтвор кожата. Също можете да добавите няколко капки лимон в яйчен протеин (известен със своето стягащо действие), разбийте и нанесете тази маска на лицето. Задръжте 15 минути. След като изсъхне измийте с хладка вода. Розовата вода нормализира работата на потните жлези, прекрасно стеснява порите, помага за намаляване на възпалението. За да поддържате вашата кожа в добро състояние, достатъчно е да разтривате лицето си с розова вода всяка сутрин, след събуждане, и вечер, след премахване на грима.

Бадягата (сладководна гъба) от древни времена е широко използвана за грижа към кожата и, в частност, за свиване на порите.
В козметиката се използва бадяга във вид на прах, който се смесва с вода или гел. Тя има затоплящ ефект и предизвиква естествено кратковременно зачервяване на кожата. За това не я нанасяйте преди да излезете на улицата! След като направите процедурата за почистване на кожата обезателно си измийте лицето с хладка вода или разтъркайте с лед - това лесно свива порите. Козметичният лед може да се изготви като отвара от няколко вида треви, като лайка, евкалипт, невен, кора от дъб или зелен чай.

Физиотерапия
Много жени си мечтаят да решат проблема с разширените пори, който ги безпокои в началото на лятото, а през зимата, наопаки, порите се свиват. Това се случва под въздействието на студа.

Криотерапия – така се нарича “студовото лечение”, което широко се използва в козметиката. Цялата криотерапия се състои в това, че човек се намира в специална криосауна със студен газ. Този ефект активизира обменните процеси, които благотворно влияят както на здравето, така и на външния вид, подобрявайки състоянието на кожата. За свиването на порите е полезен криомасажът. Това е масаж, който се изпълнява с помощта на течен азот. Криотерапията също помага да се избавим от акне, като понижава отделянето на пот и изсветлява кожата при хиперпигментация.

Дарсонвализация - ултразвуково въздействие, въз основа на методa на Д’Арсонвал. Всъщност той представлява стимулация на кожата с импулсни синусоидни електрически импулси с високи честоти и напрежение. Апарата на Д'Арсонвал решава много дерматологични проблеми, в частност помага в борбата с черните точки, петната, подобрява цвета и състоянието на кожата. А сега, благодарение на появяването на компактните апарати, процедурите за дарсонвализация могат да се провеждат и самостоятелно - в домашни условия.

Съвети
Олга Мамистова, лекар-аромотерапевт, психолог, автор на проект за красота и здраве „5 венчелистчета” съветва: За повече ефективност подходете към решаването на проблема с разширените пори в 2 етапа – почистване и свиване. За първия етап помага почистващата глинена маска. Глината - най-добрият абсорбатор, тя “извлича” себума (подкожната мас) и мръсотия от порите, като ги освобождава от нея. Най-ефективна за почистване на порите се счита бялата глина - каолин, но може да се използва също червена и розова глина. За подсилване на ефекта може да добавите етерични масла с дренажен ефект - тези масла са от групата на хвойновите (хвойна, бор, кедър, ела) и подправки (копър, кимион). Тази маска може да се прави 1-2 пъти седмично, а в останалите дни се ограничавайте с обикновените средства за измиване (сутрин и вечер).

Почистваща маска
В 1 с. л. каолин се добавя минерална вода до постигане на сметанова консистенция, 2 капки глицерин (той забавя изсъхването на маската) и 2 капки етерично масло от копър. Нанесете на почистената кожа на лицето за 10-20 минути. Маската не трябва да пресъхва, за това при необходимост напръсквайте с вода. Измийте накрая с вода.

Дойде време за втория етап, в който да се погрижите за кожата с разширени пори.

За бързо свиване на порите помага козметичният лед, например с отвара от мента, градински чай, а също и за хидратиране лимон, мента, розмарин. Методът е противопоказен, ако на лицето има видими белези. В този случай може просто да обтриете лицето с хладка (но не студена!) вода (или по указаните по горе хидратанти и отвари - по избор) от душа. По-нататък за поддръжка и продължителен ефект може да нанесете смес с ефирни масла, свиващи порите (лимон, мандарина, мента, розмарин). Не приемайте средства с цитрусови масла (лимон, мандарина) преди да излезете на слънце и солариум! Те са фототоксични и могат да провокират пигментацията. Затова тези масла целесъобразно се приемат през нощта или ги заменете с други през деня.

Арома смеси
Масло от жожоба (или горски орех) - 5 мл, Етерично масло от лимон - 1 капка, Етерично масло от мента - 1 капка. Добре е да смесите съставките и да оставите няколко часа да престоят, след което да нанесете на лицето. След 15-20 минути отстранете остатъците с книжна салфетка. За кожата с разширени пори трябва щателна грижа, иначе 80% от успеха зависи от грамотното и своевременно почистване на кожата. Успехът е пътя към съвършенството!

Козметика

Козметиката, свиваща порите, може да се раздели на 2 вида: козметика, действително свиваща порите, и козметика, намаляваща порите визуално, замаскирайки ги.
В състава на последните обичайно се съдържа силикон.

Свиване
В качеството на ежедневно овлажняващи средства за лице си струва да изберете специална козметика, свиваща порите. Тя задължително трябва едновременно да съдържа антимикробни и стягащи компоненти - например джинджифил, водоросли, канела. Хората, предразположени към разширени пори, трябва обезателно да включат в своята ежедневна грижа тоник. Желателно е, в състава на тоника да включите и такива компоненти, като гликолиева, салицилова киселина, цинк, мед.

Маскировка
Много марки създават тонизиращи кремове, матиращи кожата и скриващи порите. Най-вече за основа се използва силикон - неговите частици създават невидима лента и запълва неравностите по кожата. Сред замаскиращите средства особено популярното при жените е използването на тонизиращи средства, заглаждащи повърхността на кожата и съдържащи светлоотражаващи частици - такъв способ може да минимизира дискомфорта от разширените пори.

В борбата с разширените пори не забравяйте да действате с чувство на мярка! Козметиците вече са обявили появяването на нова зависимост сред жените - поромания, когато мечтаят за абсолютно гладка кожа превръщат това в натрапчива идея, а всяка пора на лицето им се вижда изключително голяма. Мечтаете въобще да ги няма? Това е невъзможно - така е устроена нашата кожа. А абсолютно гладките „порцеланови” лица на звездите по обложките на гланцираните списания са по-скоро безупречна работа на фотошоп дизайнерите.