Мода от бъдещето представя „ТексТейлър Експо“ в Пловдив

Текстилната индустрия прави завой от ишлемето към собствени марки

Модните акценти за сезона есен-зима 2019/2020 ще бъдат представени на изложението „ТексТейлър Експо“ от Сара Олууд, творчески директор на онлайн платформата за дизайн The Trend Bunker. Тя ще разкрие и една от най-важните тайни на модната индустрия – как се прогнозират и създават новите тенденции. Семинарите са безплатни за изложителите и посетителите на първото издание на „ТексТейлър Експо“, което ще се проведе от 8 до 10 ноември тази година в Международен панаир Пловдив.

Сара Олууд е известна като експерт, успешно предвиждащ развитието на модните линии и пазари. Нейните лекции по време на изложението ще са особено полезни за стартиращите дизайнери и предприемачи в тази индустрия, за които е обособена Старт-ъп зона. Те ще имат възможност да покажат своите идеи, концепции и колекции, да представят нови брандове. Така изложението ще демонстрира още един аспект на модата от бъдещето.

Футуристични елементи ще има и в специалното дизайнерско пространство. То е оформено без стени, за да може да се приложат съвременните похвати за презентации, използвани в най-големите изложения за мода. Творците ще представят иновации и проекти, създаващи новите модни визии на утрешния ден.

Мода от бъдещето представя „ТексТейлър Експо“ в Пловдив

Старт-ъп зоната и дизайнерското пространство ще подкрепят обрата в българската шивашка индустрия. Двете инициативи ще свържат производителите с дизайнери, за да ги улеснят при създаването на собствени марки готово облекло и така да излязат от кризата с ишлемето, коментира Валя Данкова, управител на фирма „Спекс“, която е съорганизатор на „ТексТейлър Експо“ заедно с Международен панаир Пловдив.

В момента има много поръчки за ишлеме, но то става неизгодно за производителите. Те са принудени да вдигат заплатите заради недостига на работна ръка. Само през миналата година ръстът на възнагражденията е 15%, той повишава разходите, без да има покачване на приходите от ишлемето, и понижава печалбата. Предприятията не могат да компенсират този спад, тъй като липсата на кадри ги спира да поемат нови поръчки.

Дефицитът на работници вече е критичен, твърдят експерти. Според тях изходът е да се създава продукт с висока добавена стойност - готово облекло, за да се запази рентабилността и да не се получи срив в бранша. „ТексТейлър Експо 2018“ ще предложи ефективни решения в тази посока със семинарите на Сара Олууд, Старт-ъп зоната, дизайнерското пространство и ревютата на нови модни колекции.

Форумът ще събере компании от Балканския полуостров, работещи в текстилната, шивашката и кожарската индустрия. Те ще демонстрират технологии, техника, материали, консумативи и готови изделия. В съпътстващата програма са включени семинари за специалисти и конференция за проблемите на бранша. Ще има и търговска зона. Така международното изложение, което се провежда под егидата на Министерството на икономиката, ще бъде интересно и полезно за производители, търговци и потребители.

На снимката: „ТексТейлър Експо” възражда изложенията за текстилната, шивашката и кожарската индустрия, които се организираха в Международен панаир Пловдив, с амбицията да стане платформа за развитие на трите бранша.