Себастиано Монтеля: Давам на клиентите точно каквото искат - пасващи идеално, ръчно изработени костюми по поръчка


Днес ще ви представим Себастиано Монтеля - италианец, майстор шивач, творец. Неговото шивашко ателие "Montella Custom Tailor" в САЩ предлага ръчно изработени мъжки и дамски костюми и тоалети по поръчка, както и корекции на готови облекла.


Себастиано Монтеля: Давам на клиентите точно каквото искат - пасващи идеално, ръчно изработени костюми по поръчка- Господин Монтеля, бихте ли разказали на нашите читатели малко повече за себе си, за професията и бизнеса си?
- С удоволствие. Аз съм италиански майстор шивач, обучен по системата на чиракуването, в красивото градче Вишано, точно до Неапол, Италия. Моят учител, Д'Онофрио Алфонсо, беше един от най-добрите майстори шивачи в Италия и много подходяща личност, при която да овладееш шивашкото изкуство. Той започна да ме обучава, когато бях едва 7-годишен и аз се усъвършенствам вече повече от 50 години. Сега съм на 61. Работил съм като майстор шивач в Италия и в САЩ. В момента притежавам шивашко студио в Белпорт Вилидж, Ню Йорк. В него оставаме верни на италианската шивашка традиция за направата на всички облекла ИЗЦЯЛО на ръка и всички фази по създаването на дрехите протичат на място. Никога нищо не изпращаме на фабрики, което много други са склонни да правят.


- Какво Ви вдъхнови да станете шивач?
- Докато растях, много семейства живеещи в италианската провинция, изпращаха децата си да учат занаят. Това обучение започваше в много ранна възраст и съвпадаше по време с училищните години. Моето семейство, в което имаше няколко членове, обучени в шивашкото изкуство, реши да ме остави да следвам стъпките им. А наличието на човек със статуса на Д'Онофрио Алфонсо в същия град, допълнително улесни избора им. След като започнах чиракуването си при него и вече виждах как моето чувство за стил и качеството на изработените от мен дрехи ставаха по-добри от на другите, аз изцяло се влюбих в шиенето по поръчка с всичките му аспекти. И оттогава моята страст не е преставала да расте.

- Каква е Вашата формула за успех?
- Моята формула е много проста: Давам на клиентите точно това, което искат, а именно - идеално пасващи, ръчно изработени костюми и тоалети по поръчка. Ако клиентът харчи хиляди за костюм или тоалет с надеждата да получи нещо, създадано с традиционния Неаполитански маниер, а вместо това получава нещо, направено от машина в някоя фабрика, може да се очаква, че той ще бъде разстроен и то с право. Честността е от решаващо значение за всеки бизнес и шиенето на дрехи по поръчка не прави изключение.


Себастиано Монтеля: Давам на клиентите точно каквото искат - пасващи идеално, ръчно изработени костюми по поръчка


- Според Вас, господата грижат ли се за външния си вид толкова добре, колкото дамите?
- Вярвам, че да. Винаги съм казвал, че две неща правят човека: Добре ушит костюм, съчетан с хубава личност. Жените винаги са били възприемани като по-елегантния и модерен пол - и е така с право. Имам много жени клиентки, които се обличат изключително изящно и съм сигурен, че и техните партньори изглеждат така. Една добре облечена двойка определено ще събере погледите на всяко светско събитие.


- Колко време отнема да се изработи един костюм по поръчка?
- Около 100 часа. Зависи от фигурата на клиента и от детайлите и специфичните елементи, на които държи. Един дамски тоалет или рокля, например, може да отнеме до няколко месеца, поради уникалния характер на всеки дизайн.


Себастиано Монтеля: Давам на клиентите точно каквото искат - пасващи идеално, ръчно изработени костюми по поръчка - Как рекламирате услугите, които предлагате?
- Никога не съм бил привърженик на рекламата. За мен, рекламата е все едно да издам указ, посочващ, че съм добър в това, което правя и вие трябва да дойдете (като частен или бизнес клиент) точно при мен. В действителност, не може да знаете дали съм добър, докато не изпитате уменията ми. Ето защо, моята реклама винаги е била признанието на хората, които вече са видели работата ми и са споделили с други.


- А има ли знаменитости, които са Ваши клиенти?
- Да, има няколко и без да споменавам имена мога да ви кажа, че всички те са много добре започнати със сферата, в която работя и наистина разбират същността на продукта, който им предоставям. Те също носят и много усмивки и забавление в магазина ми, докато разговаряме и пием еспресо.


- Бихте ли искали да споделите някоя интересна случка от Вашата работа?
- За мен, най-интересните истории са тези на клиенти, които толкова са обикаляли в търсене на качествен шивач, че са станали абсолютно скептични, че някога ще намерят. Интересен пример е случилото се преди няколко години, когато мой клиент, който е адвокат в Ню Йорк Сити, дойде в моето студио с костюм, който се нуждаеше от коригиране. Той ме информира, че костюмът му е "по поръчка", но все пак са необходими някои поправки. Обяснението му беше, че "костюмът не може да бъде направен да стои по-добре. Размерите и формата на тялото не го позволяват". Разбира се, той просто цитираше думите на човека, който му беше продал костюма и затова не можех да го виня за неведението му. Станалото след това беше доста интересно. Казах му, че да, аз мога да коригирам костюма така, че да е идеално пасващ, но го попитах защо е нужно да харчи пари, за да коригира костюм, за който се предполага, че е създаден така, че да отговаря идеално на фигурата му. И му направих оферта - да ми позволи да му направя истински костюм по поръчка. Казах: "Ако по някаква причина не се чувстваш напълно удовлетворен от качеството или начина, по който ти стои костюмът, който направя, аз ще ти го дам без да ми плащаш нищо за него и ще коригирам другия костюм безплатно". За да направя дългата история по-кратка - той е един от най-добрите ми клиенти от години и буквално изхвърли всички други "костюми по поръчка", които имаше от преди.


Себастиано Монтеля: Давам на клиентите точно каквото искат - пасващи идеално, ръчно изработени костюми по поръчка


- Какво според Вас е бъдещето на мъжката мода?
- Модата в контекста на традиционното шиене по поръчка няма много обещаващо бъдеще. Традиционните методи за ръчна изработка на качествени костюми са заменени от масовото производство на дрехите във фабрики. Натъжава ме да виждам как това изкуство се унищожава. И все пак не е напълно заличено. Поставил съм си за цел занаятът ми да бъде предаден в семейството - това дали ще решат да го продължат като бизнес или не е без значение. Просто искам те да имат това умение. Но ако трябва да говоря за модата като цяло, мога да кажа, че съм пурист. Виждам все по-малко и по-малко от Леонардо Да Винчи и все повече от Пикасо. Но така или иначе, мъжката мода се разстраства, което трябва да ни прави малко по-щастливи.


Себастиано Монтеля: Давам на клиентите точно каквото искат - пасващи идеално, ръчно изработени костюми по поръчка


- Работите ли с млади дизайнери, които искат да се занимават с Вашата професия?
- Имах предложения от няколко млади дизайнери, но всички те имаха грешни идеологии. Те искат да бъдат дизайнери от първия ден. Аз все още вярвам в системата на чиракуването, която се е утвърдила като успешна в продължение на много години. Да се учи Моден дизайн е напълно приемливо - аз самият посещавах модно училище в Италия, веднага след като завърших чиракуването си. Аз съм силно "ЗА" комбинацията от двете, но съм абсолютно против едното да е за сметка на другото. Случва се понякога да гледам по телевизията модно риалити, чието име няма да споменавам, и да виждам тези участници, които настояват, че са модни дизайнери, а не знаят как да направят основен шев на ръка, което направо ме побърква!


- А какъв съвет бихте им дали за стартирането и развитието на успешен бизнес в модната индустрия?
- Мисля, че вече отговорих на този въпрос, но все пак: "Научете се как да конструирате една дреха правилно и след това можете да създавате модели, колкото ви сърце иска". Дизайнер, на когото някой друг чертае и конструира моделите е все едно да имаш двама души, които работят по един и същ проект, но говорят на различни езици. И още един мъничък съвет - човек наистина има нужда от много късмет, за да успее в този бизнес. Без късмет, по-добре се уверете, че сте най-добрият в това, което правите!


За повече информация за Себастиано Монтеля и неговото студио, посетете: Sebastiano Montella