Важно и полезно за перманентния грим

Сигурно ви е омръзнало постоянно да удебелявате устни и вежди с молив, който лесно изчезва под натиска на времето и атмосферните условия. Има начин трайно да се сдобиете с по-плътни и добре очертани форми – магията перманентен грим. Процедурата оставя отпечатък върху лицето ви за по-дълго време, затова преди да се решите да я използвате трябва добре да проучите най-подходящия за целта салон и професионалист с опит.
Предлагаме ви полезна информация за процедурата, техниката на поставянето й и грижата за лицето след това от стилистът Вили Боршукова и специалистите на „Магама”.

За перманентен грим у нас се заговори преди около 12 години, като през последните пет търсенето доста се засили. Причините за това са няколко. Женското съсловие има навика да скубе веждите си прекалено много. Съвсем закономерно, в един момент те спират да растат и губят формата си. Тогава идва ред на перманентния грим. Освен това цялата система на поставянето му в последно време се подобри – боите станаха по-издръжливи, процедурите са по-безболезнени, техниката се изчисти и се постигат по-естествени форми.

Като цяло перманентният грим представлява вкарване на бои с най-фини игли под кожата на устни, вежди и клепачи. С помощта на високотехнологичните уреди цветните пигменти се нанасят без натиск във втория слой на кожната повърхност. Поради липсата на нерви и кръвоносни съдове в този слой на епидермиса процедурата е почти безболезнена и безкръвна. Използват се минерални и органични бои, които не предизвикват алергия. Резултатът е естествен перманентен грим, който допринася за красотата на линиите на лицето.

Важно и полезно за перманентния грим

Преди процедурата е добре клиентът да направи предварително проучване къде изпълнението е най-качествено – да огледа обстановката в салона и да се запознае на място с хигиенните условия. Задължително е в салона да се използва нов контейнер за боята, иглата и нейната приставка. Машинката трябва да се дезинфекцира, да се работи с ръкавици и маска. Нормалната цена на един перманентен грим е между 200 и 300 лева. Всяка цена под 180 лева е съмнителна и нереална – или продуктите са много евтини, или човекът е аматьор в поставянето. Трябва да се държи на качеството.

Важно е специалистът, който поставя грима да има професионален опит. В България това не е регламентирано със закон и не е задължително да имате сертификат, за да го практикувате, но все пак е добре да преминете курс на обучение в дадена фирма, която продава необходимата техника. Предоставят се шаблони на очи, устни и вежди, върху които се упражнявате. Изработени са от специфична гума, която имитира човешката кожа. Идеята е да се научите да синхронизирате двете половини на устните, веждите и очите. Но най-важна е практиката – колкото и добре да ви покажат как се прави, нужни са точно око и ръка, чувство за симетрия и модерно виждане.

Перманентният грим се прави на лицето, като в 70% от случаите това са вежди, 20% – устни и 10% – очна линия. Най-голяма е болката в клепачите. Следват устните, но там се слага упойка с леки убождания с игла. Изтръпването е гарантирано и не се усеща болка. Веждите като цяло са доста безболезнено място, но може да се напръска с лидокаин.

Самата процедура не трае дълго – около 20 минути. Лицето се почиства от грима с тоалетно мляко и формата се уговаря с клиента. Първо, веждите се оформят с пинцета и ножичка. Рисуват се с молив и се уеднаквяват, за да се види как ще изглеждат. Уточнява се цветът според косата, очите и тена на кожата. Обикновено се избира черен, кафяв, светло или тъмнокафяв цвят, след което се пристъпва и към самата процедура. Трябва да се има предвид, че кожата на всяка жена преди и по време на менструация е по-чувствителна, затова процедурата се препоръчва след цикъл. В рамките на 10 дни мястото се третира с мехлем на билкова основа. То не трябва да се мокри, да се излага на слънце или солариум. Коричката не се премахва насилствено, за да се запази пигментът. Професионалистите в салон „Магама” предлагат и втора, безплатна процедура 25 дни след първата, за да се коригират евентуални по-бледи места.

Гримът се задържа от 3 до 6 години. След третата година обаче процедурата трябва да се повтори, защото пигментът все пак избледнява. За отстраняването му се предлага безцветен разтвор, който също се вкарва в кожата с машинка. Получава се коричка, която се обелва по точно определен начин, но това е крайна процедура и професионалистите се стараят да не се стига до там.

Важно и полезно за перманентния грим

Перманентен грим се прави на жени от 17 до 70-годишна възраст. Непълнолетните задължително трябва да са с родителите си. Макар и рядко, процедурата използват и мъже. Хубавото е, че перманентен грим се прави и на хора, при които липсва каквото и да е окосмяване. Те се чувстват доста некомфортно. При тях се използва по-специфичен метод, при който веждите се изписват косъм по косъм. Те изглеждат много натурално, а не като плътно нарисувани.

Снимки:
1. Перманентен грим преди и след процедурата.
2. Бои и мостри за перманентен грим.
Фото: © MAGAMA
Текст: Екатерина Чиликова за сп. Coiffure Beauty