Младата дизайнерка Ирина Миланова споделя философията си

Ирина Миланова тази година завършва бакалавърската програма на специалност Мода в Националната Художествена Академия.
На дипломното си ревю в галерия "Академия" представя колекцията си "In Touch With Nature".

Вдъхновението за нея произлиза от богатствата, с които природата обгръща визуалният ни свят - от скелетообразните структури при растенията до фините плодови шушулки с деликатна рехавост, които носят в себе си едновременно плътност и прозрачност, форма и обем. От своя страна инспирацията от преплетените природни структури я вдъхновяват да използва в изработката на облеклата - техниката макраме.

- Защо решихте да се занимавате с мода и моден дизайн ?
Още от много ранна възраст бях силно впечатлена от това изкуство. Модата и дизайна винаги са ме привличали, не е имало друга насока, с която толкова силно да желая да се занимавам.

Младата дизайнерка Ирина Миланова споделя философията си

- Кои са любимите Ви дизайнери и защо?
Не мога да посоча едно или две имена. Следя с интерес работата както на големите имена в модата, така и на нови творци. Това, което ме впечатлява са новаторството и идеите в определена колекция, така че по-скоро имам лейбъли, които попадат сред фаворитите ми за даден сезон.

- От къде черпите вдъхновение за моделите си?
Природата, растенията, както и целият заобикалящ ни свят, той е едно неизчерпаемо богатство от вдъхновения, вглеждам се в мъничките детайли.

Младата дизайнерка Ирина Миланова споделя философията си

- Промениха ли се вашите виждания за професията моден дизайнер сега след като вече завършихте в сравнения с очакванията ви в началото?
Очакванията ми винаги са били реалистични, така че не мога да кажа, че са се променили из основи. Осъзнавам, че реализацията не е лесна, но не е и толкова по-трудна в сравнение с други насоки, защото в крайна сметка винаги всичко опира до това колко си упорит в труда си и отдадеността на това, с което си избрал да се занимаваш.

Младата дизайнерка Ирина Миланова споделя философията си

- Трябва ли знанията за реалния моден бизнес да са по-широко застъпени в обучението?
Да, и то повече за модния бизнес в един цялостен световен мащаб, защото действителността е, че в България трудно бихме могли да кажем, че такъв съществува.

- Какво според Вас прави един моден дизайнер успешен?
Определено значими са иновативните уникални идеи и дизайн,както и ярката разграничимост на неговото творчество спрямо други лейбъли.

Младата дизайнерка Ирина Миланова споделя философията си