Скандалният Асандж - част от Седмицата на модата в Лондон

Скандалният Асандж - част от Седмицата на модата в Лондон Основателят на скандалния сайт "Уикилийкс" Джулиан Асандж може да се изяви като модел по време на Седмицата на модата през септември в Лондон, съобщава британският вестник "Дейли мейл".

Неочакваното предложение му е направено от сина на известната британска дизайнерка Вивиан Уестууд - Бен, който е решил да разположи подиума в еквадорското посолство, където през последните две години живе 42-годишният австралиец.
"Искам да привлека вниманието на обществеността към ситуацията, в която се оказа Асандж. Това, което се случи с него, е несправедливо", обясни решението си дизайнерът Бен Уестууд.

Скандалът около сайта "Уикилийкс" , публикувал огромен брой секретни дипломатически грами на САЩ, избухна в края на ноември 2010 година. Първоначално Асанж беше арестуван в Лондон през декември 2010 г. В продължение на две години той се укрива в посолството на Еквадор в Лондон, където получи политическо убежище.

Британският Върховен съд постанови екстрадицията на Асанж в Швеция, където е обвинен в сексуални престъпления. Той обаче се опасява, че Швеция може да го предаде на американските власти и да получи смъртно наказание./

Асандж заедно с други шестима модели ще представи дрехите от колекцията. За да участва, той няма да напусне посолството на Еквадор в Лондон, където се намира от две години, защото модното ревю ще бъде там.

По този начин Бен Уестууд иска да припомни на света за съдбата на Асандж и несправедливостта срещу него.

Колекцията е създадена в стила на Клинт Истууд в старите уестърни, но някои елементи са заимствани от стила на самия Асандж. На дефилето са поканени да присъстват актьорът Джордж Клуни и неговата годеница, защитничка на човешките права, Амал Аламудин. Шоуто ще се проведе през септември.

БГНЕС