Обратно на схващанията: Глутенът не предизвиква подуване

Обратно на схващанията: Глутенът не предизвиква подуване Учени твърдят, че за разлика от здравословните иначе плодове, зеленчуци и варива, глутенът не предизвиква подуване на стомаха.

Широко отхвърляният глутен, протеин открит в ечемика, ръжта и овеса, често се асоциира с подут корем, гадене и стомашни спазми и е безмилостно изключен от менюто на световноизвестни знаменитости като Гуинет Полтроу.

Според ново британско изследване, проблемите в областта на корема не са причинени от глутена, а от късо-верижни въглехидрати, съдържащи се в голямо количество въглехидрати.

Именно те ферментират в червата и засмукват различни течности, което предизвиква дискомфорт в организма.

Специалистите препоръчват ограничаването на храни, които съдържат слабо-абсорбиращи се захари, тъй като не всички успяват да се абсорбират в червата. В резултат на това, те ферментират бързо от бактерии в червата, което на свой ред засмуква различни течности и образува газове.

Мед, ябълки, круши, костилкови плодове, зеле, фасул и различни подсладители, са сред плодовете с високо съдържание на слабо-абсорбиращи се захари.

Учените са на мнение, че единствените хора, които трябва да се откажат от консумацията на глутен, са страдащите от цьолиакия. Това е генетично заболяване, при което лигавицата на тънкото черво не може да понася житни храни, съдържащи глутен - пшеница, ръж, овес, ечемик.

БГНЕС