Джаки Кенеди - вечна модна икона

Съставните части от класическия вид на Джаки Кенеди са живи и работят и днес по-добре от всякога, и то 20 г. след смъртта на иконата на стила, пише в. "Билд".

На 19 май 1994 Жаклин Кенеди почина в Ню Йорк на 64 г. От тогава нейното име се превърна в код - за нейната мода и стил. Фразата "Какво би направила Джаки?" се е превърнала в риторичен въпрос в Съединените щати и остава част от всекидневието. Това е въпрос, който обещава стилен отговор за всяка ситуация от живота. Дори след всички тези години човек може да потърси и намери спасение в класиката на Джаки Кенеди и то без да е скучен процес.

Накратно определението на нейния стил е лъскава и игрива, но никога екстравагантна.

Жаклин Кенеди обича френската мода. Особено костюмите и мантата от висок стил – тесни в раменете и отворени надолу. Един външен вид, който естествено, е създаден от французин – дизайнерът Кристиан Диор, починал на 52 г..

Джаки Кенеди - вечна модна икона

Една изтънченост, на която не винаги се гледа с добро око. Която е твърде малко партриотична, прекалено малко американска за съпругата на президент. Има слухове, че Джаки Кенеди е позволила на личния си дизайнер и стилист Олег Касини да копира костюмите на Шанел, така че да ги превърне в продукти за Америка.

Когато Джон Ф. Кенеди е убит на 22 ноември 1963 г. цяла Америка е учудена от достойнството и силата, с които тя преживява и се справя със смъртта на съпруга си. Времето след атентата срещу мъжа й допринася значително за превръщането й в модел на поведение и икона. Макар че Джаки нито се е стремяла да буди възхищение, нито да бъде запомнена от историята като героичната вдовица на президента. Тя се освободи от тази си роля дори в моден план. И започна да носи вместо изискани шапки и рокли фини шалове и големи слънчеви очила, които откри отново.

Всъщност нейният най-прекрасен "аксесоар" остава омайният й смях.

Това показателно ново начало в модата е като че ли напук на смъртта на първия й съпруг – в действителност бившата първа дама на САЩ никога не е била склонна към експерименти. И тя следва през целия си жизнен път своя класически-консервативен стил с игрива нотка, но никога претоварен.

Джаки Кенеди не преоткри и стила си на живот. Въпреки това тя е запомнена като една от най-големите икони в стила на ХХ век. Влияе и до днес, 20 г. след смъртта си, върху стила на много дами.

БГНЕС