И днес отслабваме с диети от древността


Както знаем: "Всичко ново е добре забравено старо".
Оказва се, че диетите на днешните знаменитости са измислени още през Средновековието и то от монаси и отшелници.

И днес отслабваме с диети от древносттаПрофесор по история от университета в Ланкастър е направил дълго проучване по темата.

"Има пряка връзка между диетите "5:2" и "DoDo" (Day On Day Off) и хранителния режим, спазван от монасите векове назад. Днес известните се подлагат на всякакви лишения, за да бъдат по-слаби, докато преди време същите тези методи монасите са използвали, за да прочистят ума си", обясни професор Андрю Хотишки.

Идеята на диетата "5:2" е да се храним нормално в продължение на пет дни от седмицата, а в останалите два да постим. Същата диета са спазвали и отшелниците, за да освободят тялото си от отровите в организма. Проучванията показват, че двудневното постене предпазва мозъка от различни заболявания, сред които е и болестта Алцхаймер. Диетата "DoDo" следва почти същия принцип (редуват се ден с ограничен калориен прием от 600 калории с ден с по-висок калориен прием, но придържайки се към повече плодове, зеленчуци и сложни въглехидрати + малко количество от любимо лакомство, на което не можете да устоите; бел.ред.).

Професори от университета Ланкастър подробно изследваха хранителния режим на монасите през Средновековието. Оказва се, че начинът по който те са приготвяли храната си векове назад, присъства в готварските книги, чиито автори са днешните знаменитости.

"Хранителните навици днес и тези от Средновековието са напълно еднакви. Още преди векове хората са прочиствали ума и телата си, спазвайки специални диети. Сигурен съм, че не сте предполагали кои са авторите на тези диети и кога са ги измислили", разказва професор Хотишки.

Източник: БГНЕС