СВЕТЛАНА ЛЕЧКОВА: ЕВРОПЕЙЦИ СМЕ,

НЕКА ДА СЕ ДЪРЖИМ КАТО ТАКИВА!

Интервю на Галина Кондова

Както вече писахме, на 9 май по повод Деня на Европа, ще се проведе ревю-спектакъл “Мода от Сливен: европейски стандарт”. Във връзка с това, г-жа Светлана Лечкова - домакин и спомоществовател на събитието отговори на нашите въпроси, специално за Fashion.BG

България е член на Европейския съюз (ЕС). Може ли да се каже, че вече сме европейци, или българите винаги са били част от стария континент - не само в географски план?

В продължение на много години приемането на България в ЕС беше основен приоритет. От чисто политическа цел, членството в Обединената общност се превърна в обществено значим въпрос, който се радваше и на много широка подкрепа. Въпреки това се оказа, че малка част от хората са запознати с реалните последици от превръщането ни в равноправен член на ЕС. В този смисъл, след като вече сме европейци, трябва да се научим да се съобразяваме изцяло с новите изисквания. В културен план обаче, българите винаги са били в Европа.

Как според вас ще се отрази членството на страната ни в ЕС?

Мисля, че страната ни ще се развива в положителна посока. За това обаче са нужни усилията на цялото общество, а не само на определени кръгове. Разбира се, ще бъде нужно време, но аз съм оптимист за бъдещето на България. Ако всеки съсредоточи усилията си на локално ниво, ще постигнем успехи в глобален план.

Европейско ли е мисленето на българката?

Винаги съм смятала, че българката е модерна жена с модерно мислене. Бих й препоръчала да има повече самочувствие и да е по-уверена в себе си.

Как възникна идеята да се проведе “Ден на Европа в Сливен”?

Като човек роден и израснал в Сливен съм малко пристрастна, но все пак смея да твърдя, че нашият град е уникален и красив и гордо влезе в ЕС. Всички знаем, че на 9 май се чества Денят на Европа и България за пръв път ще посрещне празника като пълноправен член на ЕС. Ето защо ние решихме тази дата да бъде отбелязана бляскаво, да се превърне в тържество на красотата, стила и младостта. А посланието на българската мода е точно такова.

Защо решихте в Деня на Европа - 9 май - да представите постиженията на сливенските модни къщи и дизайнери?

Приносът на Сливен в развитието на българската мода е безспорен. В нашия град има традиции, които датират от повече от два века. Всеки българин знае, че именно тук през 1834 година Добри Желязков е създал първата текстилна фабрика на Балканския полуостров. Денят на Европа е поводът да покажем на широката общественост динамичното развитие на модната индустрия и производството на облекло във вътрешността на България.

Могат ли българските дизайнери да бъдат конкурентноспособни на европейския пазар?

Да, те са напълно конкурентноспособни.

Изминаха две години от провеждането на първите дни на българската мода в Сливен, организирани съвместно с Академията за мода. Какво се промени оттогава във вашия град?

На първо място се промени това, че Сливен е вече европейски град! Забелязвам все повече млади хора, които са амбицирани да успеят в България и работят здраво, за да постигнат целите си. Това ме радва изключително много, защото аз подкрепям хората, които се борят тук и сега, а не избират лесния път.

Смятате ли, че Сливен има неоползотворен ресурс от гледна точка на забавления, на начини за прекарване на свободното време и т.н.?

В Сливен има редица места, където човек може да се забавлява или пък да отпочине в приятна компания. Разбира се, че съществува и неоползотворен ресурс, но пък има достатъчно дейни и инициативни хора, които могат да се заемат с това.

С какво сливенката се отличава от останалите български жени - по характер, стил, външност, поведение?

Сливенката е амбициозна жена, свободна като душевност, мислене и желания.

Как преминава един ваш ден?

Всеки мой ден преминава различно и в това се състои очарованието навсекидневието. От нас самите зависи дали то ще бъде еднообразно или ще ни изненадва непрекъснато.

Вие като жена допълвате ли се с вашия съпруг или подкрепяте тезата, че противоположностите се привличат?

А защо не трети вариант - противоположностите се допълват. Това е най-точната формулировка за отношенията ни с моя съпруг.

Как възпитавате децата си? С какво ги стимулирате и с какво ги санкционирате?

Възпитавам децата си единствено и само чрез любов. Убедена съм, че само така те ще се превърнат в истински хора, които могат да обичат.

Какво за вас е елегантността?

Доброто самочувствие.

Какво за вас е шик?

Нещо секси.

Каква абитуриентка бяхте вие?

Бях щастлива абитуриентка, заобиколена от добри приятели.

Все още ли споделяте мнението, че българката живее в измислени светове?

Според мен българката гледа прекалено много сериали и сапунени опери и чете доста сладникави романчета. Съветвам дамите да не живеят в измислени светове, а да се вгледат и отдадат на истинския живот. Въпреки това, обаче, всеки човек има нужда от малък свят, в който да се откъсне от всекидневието.

Казвате, че избягвате да си поставяте големи цели, но проектите, които реализирате са мащабни по своята същност. Как определяте границата?

Това е вътрешно усещане, границата сама се определя. Когато се заема с организирането на даден проект, пред мен не стои опцията “не мога”, а търся решения. Ето защо моите проекти са мащабни, но не са непостижими като цели.

Смятате ли, че в наши дни има девалвация на чувствата?

Всичко е индивидуално, не бих искала да правя такива обобщения. Безспорно във времето, в което живеем, чувствата остават на по-заден план, но аз лично вярвам в тяхната необикновена стойност.

Снимки:

1. - 2. Светлана Лечкова.
3. В клуба по спортни танци “Туида”.
4. По време на благотворителност.
5. Заедно със съпруга си Йордан Лечков - кмет на Сливен.
6. Йордан Лечков заедно с Йордан - младши.
7. Още един весел празник.
Фото © Личен архив Светлана Лечкова

© Любомир Стойков
Всички права запазени!