30-минутна интензивна тренировка за по-бързо отслабване


30-минутна интензивна тренировка за по-бързо отслабванеНов експеримент, проведен сред датчани, показва, че хората, които искат да отслабнат, трябва да залагат на кратките и интензивни, а не на продължителните и изтощителни тренировки.

Британският вестник "Телеграф" твърди, че е достатъчно да се тренира по 30 минути на ден, което ще доведе до 1/3 по-голяма загуба на телесно тегло в сравнение с едночасова или по-дълга тренировка.

Специалистите подкрепят своята теза с експеримент. Те събрали доброволци - 60 мъже и жени с умерено наднормено тегло, които тренирали по разработена програма в продължение на 13 седмици.

Половината от тях бягали, карали велосипед и били подлагани на друго интензивно натоварване в продължение на 30 минути. Останалите правели същото, но по един час. В резултат първата група за три месеца стопила средно 3,6 килограма, докато втората 2,7 килограма.

Изследователи от Норвежкия институт за наука и технологии съветват тренировките за отслабване да бъдат по 12 минути 4 пъти седмично (много интензивни кратки натоварвания). Според тях това намалява кръвното налягане и увеличава обема на поемания кислород.

Източник: БГНЕС