Булчинските рокли на кралските особи

* Разговор с дизайнер Нури Димитрова


Нури Димитрова е известна модна дизайнерка с привкус към авангардното. Изкуството й е познато не само у нас, но и на международния подиум. Проектира булчински рокли, официални облекла, бизнес костюми и други, като всеки тоалет е строго индивидуален и неповторим.

Голям интерес сред културната ни общественост и елита предизвика арт представянето на нейни модели през януари тази година в Националната художествена галерия в София, където по атрактивен начин - като модерен спектакъл - дизайнерката показа последния си проект "Нурология" с новия си бранд за висша мода "НУР".


Булчинските рокли на кралските особи


Да започнем с колекцията Ви "Нурология" и нейното послание.

Проектът, върху който работих 1 година, ни връща към земята, природата, истинските неща и емоциите, далеч от бързането, фастфута, от материалното. Това е едно пътуване през целия цикъл на женствеността и историята на жените, които искат  да бъдат красиви във всеки момент и всяка възраст. Колекцията включва 45 рокли, изработени от естествени материи и с изключителна прецизност в детайла, същевременно ефирни и въздушни. Облечени, те правят жената специална. Представих ги в съвременен и различен вариант на класическото ревю, където природата присъства и допълва мистериозно духа на модата. В царствения интериор на залите на Националната Художествена Галерия, гостите - над 400 човека, станаха участници, влизайки в модната инсталация и имаха непосредствен контакт, без дистанция с всяко едно от произведенията. Провокацията в новия ми бранд НУР е сливането на висшата мода с най-висшето творение - природата.


Какво Ви провокира да се занимавате с мода?

Човек според мен се ражда с призванието си. Моето е модата.


Булчинските рокли на кралските особи


Кое е отличителното за Вашата работа?

Строгата индивидуалност. Дали проектирам булчинска рокля, празничен тоалет или изпълнявам поръчка на клиент - дрехата е уникална. Втори екземпляр няма. Роклите са направени така, че да бъдат вечни. Сякаш идват от миналото и вървят към бъдещето. Предават се от майка на дъщеря, на внучка...

В този смисъл искам да споделя, че изпитвам голямо удоволствие да реставрирам булчински рокли от края на 19 век и началото на 20 век. Да "съживиш" плата, модела, е удоволствие и предизвикателство. Днес тези рокли са в нашите етнографски музеи, а за мен остава гордостта, че съм ги съхранила за поколенията.


Готвите се за Седмицата на модата във Виена. С какво ще се представите?

Отново с артинсталация. В специална зала ще бъдат показани 10 мои модела, обединени в тематична композиция.


Булчинските рокли на кралските особи


С какви материи работите?

Изключително с естествени. Уникални платове от Индия, Италия, Франция, Монако, както и с великолепни редки дантели.


Ваше дело са изключително интересните миниатюрни копия на булчински рокли на кралски особи. Как Ви хрумна идеята?

Между Първата и Втората световни войни, Дружеството на френските моделиери е било в криза и представили новата си колекция в миниатюрен вид. От тях в известен смисъл почерпих идея. Обичам да чета историческа литература. Направих сериозни проучвания за епохата, за платовете, за моделиерите, аксесоарите и претворих в автентичен, но миниатюрен вид одеждите на кралските невести.


На кои известни дами сте проектирали и изработвали тоалети?

На съпругите на посланиците на Дания, Белгия, Израел, на много наши оперни певици и артисти. Списъкът от имена е доста дълъг...


На снимките:
1. Модели от колекция "Нурология" - Концепцията "Нурология" е едно пътуване във времето през всички фази, през които минава жената. 45-те рокли, изработени от естествени материи и с изключителна прецизност в детайла бяха представени в Националната Художествена Галерия в София - шест зали, изпълнени с елегантността на дрехите, мистериозността на шапките от цветя, пера и воали и от екзотичните звуци, допълващи цялостната картина на модата на Нури Димитрова.
2. Дизайнер Нури Димитрова подготвя модел за сцената.
3. За проекта си "Ревюто на кралиците" Нури Димитрова изработва миниатюри-реплики на 10 сватбени рокли на принцеси. Сред имената им са Даяна и Кейт Мидълтън - Великобритания, Масако - Япония, Грейс Кели и Чарлийн Уитсток - Монако, Виктория - Швеция, Мете-Мари Хойби - Норвегия, Рания - Йордания, Летисия Ортис - Испания и на българската княгиня Калина.


Текст: списание "Булка"
Снимки: личен архив Нури Димитрова