Нова мода - хранене два пъти на ден за строен силует


От дълго време, най-разпространено е схващането, че хапването на 6-8 малки порции на ден, през равни интервали от време, е най-добрият начин за хранене - поддържа метаболизма, улеснява работата на организма и регулира телесната маса.

Ново чешко изследване обаче твърди, че този подход е напълно грешен. Според чешките учени две хранения на ден, със същото енергийно съдържание, са много по-полезни за отслабване, отколкото честото похапване по малко.

Нова мода - хранене два пъти на ден за строен силует

Екипът, ръководен от Хана Калеова от "Института за клинична и експериментална медицина" в Прага, установил, че хората с диабет тип ІІ, които се хранели обилно два пъти на ден, свалили повече килограми от тези, които консумирали шест малки порции със същото количество калории.

В експеримента участвали 54 доброволци, които били разделени на две групи, спазващи различните хранителни режими в продължение на 12 седмици. Като всички участници получавали еднакви хранителни съставки и равно редуцирано количество калории.

Всички намалили теглото си. Но обилната закуска и обяд довели до по-голяма загуба на килограми - 1.23 пункта от индекса на телесната маса. Приемането на шест по-малки порции понижило индекса само с 0.82 пункта. Индексът на телесната маса се изчислява въз основа на височината и теглото на човека и измерва мазнините в тялото. Здравословното тегло варира между 18.5 и 24.9 пункта, а средният индекс на телесната маса на участниците в изследването бил 32.6.

Доста експерти обаче не са убедени в резултатите от изследването и смятат, че храненето само два пъти на ден е непрактично. Говорителят на американската "Академия за хранене и диететика", Тоби Смитсън, смята, че две обилни хранения на ден са нереалистични, защото за много хора вечерята е единственото хранене, което със сигурност намира място в графика им за деня.

Източник: БГНЕС