Не пресмятайте калориите!
Диета за бизнес дами

Сутрин обикновено ви се иска не да ядете, а да спите. Кафе и чаша сок е максимумът, на който сте способни. Вечер ситуацията не е по-добра – точно в шест часа, когато диетолозите препоръчват да се вечеря, заетата дама все още се труди като пчела. Вечерята се отлага за неопределено време. Но неразрешими проблеми няма. С правилно дневно меню, при това без строги ограничения, можете да намалите теглото си с два килограма само за седмица. Ето как можете да се справите с напрегнатия график:

Закуска. Всякакви плодове, но само от един вид по време на хранене – не повече от 500 g.
Обяд. Всичко, което ви харесва. Здравият разум, все пак, е за препоръчване.
Вечеря. Зеленчуци. Начинът на приготвяне няма значение, количеството е неограничено.

Как работи тази диета?
Закуска с плодове

Диетолозите ни съветват единодушно – яжте плодове! Те съдържат и витамини, и антиоксиданти, и целулоза… Но как да се реализира това на практика, след като изискванията са за 3 до 5 порции плодове дневно, за предпочитане отделно от другите блюда, т.е. или 30 минути преди ядене (точно толкова време трябва за тяхното преработване), или 3-4 часа след хранене. Знае се, че попадайки в стомаха с другата храна, плодовете започват да ферментират, витамините, които очакват реда си да бъдат усвоени, се разрушават и вместо полза вие получавате само неприятни усещания. Закуската от плодове е идеално решение на проблемите. Правилата са спазени, не е необходимо нищо да приготвяте, а и не съществува опасност да се уморите от еднообразието – всеки ден може да си хапвате различни плодове.

Какви плодове да изберем?
Ябълки. Както казват англичаните – една ябълка на ден и ще живеем без да ходим на лекар. Плод със среден размер съдържа 60-100 ккал, полезна целулоза, пектини и антиоксиданти, намаляващи нивото на “лошия” холестерол в кръвта, а също фолиева киселина и бор, който е важен за плътността на костите.
Фурми. Китайските мъдреци казвали: “Тежките оранжеви плодове ни доставят енергията на слънцето. Те лекуват сърцето и подхранват паметта.” Фурмите съдържат много калий, магнезий, натрий и желязо, а фибрите (целулоза) са два пъти повече, отколкото в ябълките. Тези плодове съдържат още бета-каротин и антиоксиданти.
Цитрусови плодове. Те са изключително богати на витамин С. При това дебелата кора на плодовете не му позволява да се разруши по време на съхраняването им. Портокалите и мандарините съдържат над 170 фитовещества, които повишават имунитета, възпрепятстват развитието на тумори и влияят благоприятно на умствените способности. Грейпфрутът е известен и като добър помощник при отслабването.
Киви. Само един плод покрива денонощните ни потребности от витамин С. Кивито съдържа още калий, калций, желязо. Известният френски диетолог Мишел Монтиняк препоръчва денят да започва именно с този плод.
Манго. Съдържа пълен набор витамини и хранителни вещества, а по количеството на аскорбиновата киселина надминава даже лимоните.

Какво не трябва да ядем на закуска
Въпреки хранителните им качества, за закуска не се препоръчват:

Авокадо. То е ценно с високото си съдържание на витамини A и D, и особено на витамин Е, както и на калий, фосфор, натрий и желязо. Авокадото е първият враг на холестерина. Но неслучайно испанците го наричат “масло в кора” – в 100 g от този плод се съдържат 227 ккал (три пъти по-малко, отколкото в маслото, но четири и половина пъти повече, отколкото в ябълките).
Мека част от авокадо върху филийка хляб е идеалната закуска в офиса.

Банани. След авокадото те са най-калорични. Особеностите на състава им водят до натрупването на мазнини.

Грозде. Съдържа много захар.

Обяд в работен ден
- Тази диета не изисква строга комбинация от продукти, но за обяд се препоръчва:
- пилешко или пуешко филе, риба, морски продукти;
- салати;
- задушени или сварени зеленчуци и бобови растения;
- варени или печени картофи;
- ориз, за предпочитане кафяв;
- макарони от едросмляно брашно;
- ръжен хляб или хляб с трици.

Вечеря от зеленчуци
Яжте спокойно зеленчуци – те не се отразяват на талията. В тях няма ни грам мазнина, затова пък има достатъчно количество сложни въглехидрати, осигуряващи ситост, а също витамини и микроелементи. Най-полезни са броколи, брюкселско и бяло зеле, моркови, тиква, тиквички, патладжани. Киселите млека и продуктите от нискомаслено мляко също са подходящи за вечеря. С минимална загуба на време и сили от зеленчуци може да си приготвите вкусна вечеря за вас, а в същото време и гарнитура за останалите членове на семейството, които съвсем не се стремят да отслабнат. Все пак, ситуацията, в която той иска своята огромна порция картофи с месо, а тя пие своя зелен чай, някак си разединява двойките.
Спазвайки тази диета, вие ще бъдете сити, енергични и няма да имате никакви угризения на съвестта по повод на това, че за пореден път сте отложили решението си да водите “здравословен начин на живот”.

Радмила Попова
по сп. Здоровье

© Любомир Стойков
Всички права запазени!

Списание ПЕРФЕКТА – Професионалният избор за вашата красота

В новия брой:

Пролетната депресия – как да я лекуваме с аромати
Как да се справим с целулита – какво ни предлагат в магазина
Бебешката кожа – чистота и нежност
Внимание! Опасна козметика
Чудодеен пилинг с молекулите на красотата
Лечение на белези от акне
Пиърсингът застрашава здравето
Конфликтите в брака
Диета за бизнес дами
Изящно тяло и красив силует