Защо Париж е световната столица на модата?

Веселка Петрова

Питали ли сте се, защо Париж се счита за световната столица на модата ? Има редица причини, повечето от които датират от ХVІІІ век, а някои и от по-рано. Въпреки отстъпването от позициите си по време на Втората световна война, след това Франция се завръща с пълна сила и държи лидерството в царството на модата и до днес.

Защо ТОЧНО Париж е модната столица на света?

Haute Couture (висшата мода) се появява през ХVІІІ век, но французите са гледали с възхищение на облеклото далеч преди това. Още през ХVІ век Ан Болейн става известна със своите тиари тип „френска качулка“ в доста провокативен стил, от които се показвали косите и. Дори тогава, французите са били известни със своето либерално отношение към сексуалността.

френска качулка

френска качулка

През ХVІІІ век моделиерката Rose Bertin била провъзгласена за "Министър на модата", като позицията била запазена и по времето на Наполеон.

Първоначално богатите и влиятелните казвали на дизайнерите какви дрехи искат да носят, но през ХІХ век това се променило. Изненадващо, баща на модерната висша мода става англичанинът, работещ в Париж, Charles Worth, поставяйки името си върху етикетите на дрехите си. Той стига и по-далеч, създавайки облекла по свои собствени идеи и излагайки ги на живи модели, така че клиентите да могат да изразят своето одобрение или неодобрение. Тази новост имала успех и така дизайнерите започнали да диктуват какво е модерно.

От този момент става ясно, че всеки дизайнер, който иска да преуспее, трябва да стане част от модна къща в Париж или да си създаде там своя собствена. Париж е дом на модните шоу-програми, а всички модни списания или се намират там или не откъсват поглед от града, за да набавят информация за броевете си. За жените от Западния свят, Париж е синоним на мода и стил.

Мощта на Париж

Лондон, Ню Йорк и Милано могат да проявяват претенции, че имат някакво модно влияние. Особено по време на Втората световна война Ню Йорк и Лондон нахлуват в модния свят, докато Париж е окупиран от немците. Но след края на войната, дизайнерите се връщат в Париж и висшата мода се възцарява отново. Chanel все още е популярна модна къща, но Dior се превръща в един от най-влиятелните дизайнери за средата на ХХ век.  С присъединяването на Yves Saint Laurent и други именити дизайнери, Париж бетонира влиянието си над понятието СТИЛ.

А защо Париж е столица на модата и днес? Защото много малко се е променило, въпреки намалелия брой модни къщи. Най-важните модни шоута все още се провеждат в Париж, а дизайнерите предпочитат да отидат там да учат и да показват творенията си, вместо в Лондон, Ню Йорк или Милано.

Златният триъгълник

Триумфалната Арка в ПарижЗа да ни стане още по-ясна картината, трябва да си представим Златният триъгълник – търговски район в Париж, посветен изключително на висококачествените модни дрехи и аксесоари. Той се намира между Авеню Marceau, Шанз-Елизе и Авеню Montaigne. В него могат да бъдат открити марките Vuitton, Givenchy, Rochas, Dior, Chanel, Donna Karan, Hermes - и това е едва началото на списъка...

Вечният чар на Париж

Без значение, че със сигурност има хора, които се опитват да го отрекат, Париж все още е модната столица на света. Въпреки че дизайнерите и модните списания вече не разполагат с абсолютната власт, която са имали преди, умението да бъдат гъвкави и да разбират променящите се вкусове и тенденции, поддържат магнетичната привлекателност на парижкия моден свят. Идеята за „Оригинално от Париж“ може вече да не вълнува жените по начина, по който ги е вълнувала преди десетилетия, но хората все още откликват на интересните, творчески и удобни за носене дрехи – а така или иначе повече от тях все още идват от Париж.

Dior

Dior

Снимки:

1. - 2. Тиари тип „френска качулка“
3. Грандиозно модно шоу в Париж
4. Триумфалната Арка, символ на Париж, която се намира на Шанз-Елизе
5. - 6. Модели висша мода на Диор за пролет-лято 2013

По материал от womens-fashion.lovetoknow.com