Какво да правим, когато диетите не оправдаят очакванията ни

Гергана Коджабашийска

когато диетите не оправдаят очакванията ниНай-вероятно всяка по-закръглена дама гледа с недоумение и дори малко завист към жените, които консумират какво ли не, но въпреки всичко имат добра фигура. Докато една част от жените смъкват килограмите след раждането с лекота, макар че са наддали много, други, качили в рамките на „нормалното” според лекарите, изпитват трудност при влизането "във форма" след раждането.

Парадокс е, че докато някои напълняват в следствие на стрес, други смъкват драстично килограми в следствие на прекомерна тревога и напрежение. Също така, парадокс е и факта, че някои хора консумират всякакви храни и не се лишават от нищо и въпреки всичко имат добра фигура, докато други се ограничават и подбират храните постоянно и все пак имат проблем - наднормено тегло.

Къде са възможните причини за това:

- ефективността на една диета зависи преди всичко от организма на човек и неговия метаболизъм;

- генетична обремененост - няма спор, че хората, при които затлъстяването се среща често във фамилията, са по-сериозно изложени на риск от затлъстяване;

- заседнал начин на живот - липсата на движение в днешно време е сред основните причини за проблеми с килограмите;

- неправилното хранене и честото похапване на полуфабрикати също допринасят за затлъстяването.

Често се случва някои от жените да прибягват до пробването на различни диети, много от които имат отрицателен ефект за здравето.

Какво може да причини една драстична диета:

*** Спад в жизнения тонус, виене на свят, дори загуба на съзнание;
*** Липса на важни за организма хранителни вещества и витамини, в следствие на което може да се получат разнородни здравословни проблеми;
*** Косопад, пърхот, чупливи нокти;
*** Суха кожа, екземи в следствие на липсата на витамини;
*** Проблеми с черния дроб и бъбреците;
*** Депресия;
*** Анемия и редица други.

Все повече диетолози са на мнение, че една диета е здравословна и ефективна едновременно, само ако се направи индивидуален план за смъкване на килограми за всеки човек.

Преди да започнете каквато и да  е диета, замислете се защо правите това  и дали новото ви слабо, но и нездраво тяло ще ви направи щастливи.

когато диетите не оправдаят очакванията ни

Статията е консултирана с диетолог Георги Балджиев - магистър по биология и експерт в областта по безопасност на храните.