Символите на Коледа

Коледна елхаКоледа е празникът на вълшебствата – времето, в което вярваме по-силно от всякога в нашите мечти.

Типичен символ на Коледа е Коледната елха, която е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово. Макар че днес коледната елха се счита за християнски обичай, всъщност той възниква в древността. В Древен Египет са украсявали палмите. В началото хората са украсявали само клонки от елхи, ели, борове и чак през 1597 г. започват да украсяват цели дървета.

Вечнозелените дръвчета символизират вечен живот. Те са сред най-значителните части от празничния обред. Постепенно украсите на елхата стават по-богати. Коледните дръвчета се обкичват с гирлянди, множество светлини и коледни играчки. Обикновено на върха на коледната елха стои голяма звезда, която символизира пътеводната звезда, показала пътя на тримата мъдреци при раждането на Иисус Христос.

Популярна украса за елхите са и ангелчета, топките в най-разнообразни цветове, захарните пръчки и понякога свещички. Най-използваните и типични коледни цветове са червеният и златният. Ако закачате ангелче на елхата можете да си пожелаете нещо и поверието гласи, че ще се сбъдне. Хората започват да украсяват елхата с гирлянди през 17 век. В гирляндите е закодирано и друго силно послание - смирено да помислим за пътя, който извървяваме с неговото начало, цикличност и край.

В християнския свят камбаните имат изключително въздействащо присъствие. Техният звън, оповестяващ свят на доброто и любовта трябва да отекне до човешките души и да ги призове към милосърдие и благотворителност.

Коледна клонка

Запалената свещ е елемент от широко разпространена традиция при много народи и има различни тълкувания. При коледните символи тя е свързана със светлината на небесата, със слънчевата топлина и светлина, с любовта, страстта и надеждата. Светлината ни помага да видим верния път.

Коледният венец напомня короната от тръни, която била поставена на главата на Иисус по време на неговото разпятие на кръста. Символ е на товара, който сами си поставяме и отговорността, която носим пред самите себе си, близките си и обществото. Украсите, използвани за венците, като ядки, пуканки са смятани за символ на възкресението и продължителността на живота. Въпреки че коледният венец, сега се е превърнал по-скоро в декоративен венец, значението и важността му си остават същите. БГНЕС

Коледна елха Ватикана