Не ми подарявай това! Суеверия за подаръците

Светлана Видинска

Не ми подарявай това! Суеверия за подаръцитеНе само децата се радват на подаръци. Понякога нетърпението да отвориш пакета и толкова силно, че едва ли изглеждаш чак толкова пораснал. Само че, дали е въпрос на суеверие или всичко си има своето логично обяснение - някои неща не бива да се  подаряват.

Знае се например, че подарено не се подарява на друг, защото то вече носи енергията на този, който е направил подаръка към получателя. Какво не трябва да подарявате:

Остри предмети. Ножове, игли… Смята се, че са на кавги и раздори. Така е в повечето европейски страни, докато в Кавказ подарък във вид на хладно оръжие носи богатство и късмет в къщата.

В православните страни никога не се подаряват чорапи и носни кърпи, защото с кърпички обикновено се бършат сълзите. Подарените чорапи все едно гонят човека от дома. Някои жени обаче се изхитряли да прилъжат свекървите си да подарят чорапи на синовете и по този начин ги отдалечавали от родния дом.

Не ми подарявай това! Суеверия за подаръците

Огледало. Една легенда гласи, че огледалата са направени от сълзите на русалки и вие всъщност подарявате чужди сълзи. Освен това огледалата често се използват при спиритически сеанси и при правене на магии.

Цветя и книги. Казват, че не е хубаво да подариш книга на младоженци. Вероятно, защото на тях им трябват чисти листа, за да могат да напишат своята собствена история. Не е хубаво да се подаряват карамфили, нито жълти цветя. За четните и нечетните знаем.

Не ми подарявай това! Суеверия за подаръците

Съмнителен подарък за възрастни е куклата. Не само, че напомня за онези магии вуду, които се правят с доста мрачни послания, но и защото самотната кукла притежава могъща енергия.

Фигура на птица. И досега някъде вярват, че ако птица влете в дома ви – било през прозореца или вратата, това не е било на хубаво.

Празни чанти и портфейли. Това ще донесе финансови проблеми. Затова просто сложете вътре книжна банкнота. Или желязна монета.

Животно. Ако ви подарят някое животинче, непременно го откупете символично, за да е здраво, и вие също.

Часовник. Все едно отброявате времето на този, за когото е предназначен. В най-добрия случай е възможно да се скарате и разделите пътищата си завинаги.

Не ми подарявай това! Суеверия за подаръцитеНе ми подарявай това! Суеверия за подаръците

Други нежелателни подаръци са: ръкавици, парфюми, миещи препарати, а за най-лош подарък се смятат обувките.

Утешителното е, че повечето хора не знаят тези неща и наистина подаряват от сърце. Утешително е и друго - че вие просто можете да откупите (символично, с монета) всеки един съмнителен подарък. Но при условие да не си разваляте настроението за такива дреболии!