Топ 7 "диетични" храни, от които се пълнее

Светлана Видинска

Някои от най-диетичните продукти всъщност добавят сантиметри към талията ни. Мислите, че екзотичното суши или нашенската салата с пресни зеленчуци са полезни и здравословни? Оказва се, че далеч не е така. Някои продукти са лишени от мазнини, но пък натъпкани до пръсване със сол или натрий, други изглеждат лекички, но направо тежат от калории! Вижте кои са 7-те най-лъжовни „диетични” храни.

Суши

Естествено, че зеленчуците и водораслите не съдържат опасни калории, но крема сиренето и майонезата, които се добавят в порцията суши ще ви „подарят” цели 500-600 калории. А безобидният соев сос съдържа натрий. Затова не се увличайте по азиатската кухня и заложете на местните, но по-леки ястия.

Мюсли

Вкусната кашичка с ядки и сушени плодове, за която сме слушали до припадък, че е най-здравословната закуска - направо супер, всъщност е калорична и не особено полезна. Производителите добавят масло за свежи и хрупкави „люспички” и тонове захар за още по-неустоим вкус. Като теглим чертата се оказва, че леката и питателна закуска „тежи” 500 калории.

Топ 7 `диетични` храни, от които се пълнее

Кафе със сметана

Започвайки работния ден с обикновена чаша кафе + сметана, поглъщате 300 калории - равносилно на голяма бучка масло.

Топ 7 `диетични` храни, от които се пълнее Топ 7 `диетични` храни, от които се пълнее

Студен чай

За да утолите жаждата изпийте чаша или малка бутилка слабогазирана вода. Студеният чай съдържа захар и подсладители, накратко - 200 калории.

Сок

Кутия сок се равнява на пет филии хляб и дванадесет лъжички захар. Ни повече, ни по-малко.

Топ 7 `диетични` храни, от които се пълнее Диетична храна за микровълнова

Постните полуфабрикати съдържат голямо количество натрий. А за да има вкус, обезмаслената храна се „подправя” с много сол от производителите.

Салата

На пръв поглед свежите зеленчуци са полезни приятели на талията и бедрата. Но гарнирайки скучната салата с орехи и ядки, сирене и сухари, я правите калорична  колкото чиния макарони.

Все пак не си струва да се отказвате напълно от всички тези малки и апетитни изкушения. Разбира се, че кафето е по-ароматно със сметана, а пък салатката изглежда направо божествено с кубчета сирене и крутони. Позволявайте си всичко това, но с мярка, ако държите на стройната и елегантна фигура. Или пък забравете за диетата. И без нея сте си супер! 

Топ 7 `диетични` храни, от които се пълнее

Снимки: Corbis