Парите идват при... костенурката

Светлана Видинска

Костенурката е един от най-чудесните талисмани, които трябва да присъстват във всеки дом. Доверете се на Фън Шуй, където това симпатично животинче е сред най-важните символи. Вижте повече за тайните, скрити под костенурковата черупка:

Какво означава?

Костенурката е символ на упоритото движение напред. Този талисман е призван да донесе в дома късмет и благополучие. Помага за решаване на проблемите и постигане на целите, привлича богатството. Костенурката предпазва най-вече главата на семейството. Нейната здрава и твърда черупка олицетворява стабилност и надеждност. Затова този, който притежава костенурка, винаги ще бъде защитен. И още - според Фън Шуй тя е олицетворение на труда, който бива възнаграден. За най-благоприятен талисман се смята черната костенурка. Тя е пазителка на Севера, затова и експертите съветват домашният офис да се разположи в тази част на жилището.

Парите идват при... костенурката

Материал за талисмана

Ако искате да постигнете големи успехи в работата си, трябва да се снабдите с метална костенурка, най-добре посребрена или позлатена. Керамичната фигурка също помага за кариерата, дарява с мъдрост и привлича паричния поток. Впрочем същата функция изпълнява и меката играчка във вид на костенурка. Разбира се, безценен талисман е истинската, жива костенурка, както сухоземна, така и водна. Още по-лесен начин е да изрежете снимка на костенурка от списание. Върху черупката нарисувайте триъгълник в син цвят, символизиращ водата, и залепете своя фотография. Готовата картинка окачете в офиса (на север) над нивото на очите. Това означава, че и костенурката ще ви „издига” нагоре. Остава ви само да се концентрирате върху мечтата си, останалото ще свърши талисманът. Не забравяйте, че костенурките обичат самотата, така че ви е достатъчна само една фигурка. 

Активиране на талисмана

Всъщност костенурката няма нужда от специално активиране, но малко „засилване” на енергията й няма да бъде излишно. Редом с нея поставете малък съд с вода. Или пък живо растение. В природата костенурката живее във водата или сред тревите, така че и двата символа действат благотворно върху силата на талисмана.

Парите идват при... костенурката

Легенда за костенурката

На Изток някога са вярвали, че целият свят се крепи върху гърба на костенурка, обитаваща Световния океан.  Още една легенда разказват индийците. Преди много векове огромни великани се опълчили на боговете, но в последвалата битка били разгромени. Бягайки от бойното поле, те захвърлили щитовете си на земята, а от тях „поникнали” глави, крачета и опашки. Така се появили костенурките. А друго поверие се е родило в Китай. Там разказват, че Небесният храм в Пекин (от него са останали само дървени колони) стои върху гърбовете на огромни костенурки. Те имат особена дарба да защитават дървото от гниене. И отново китайците смятат, че костенурката е способна да живее над 300 години без да се храни.

Парите идват при... костенурката

История на костенурката

От далечни времена китайците отделяли голямо внимание на това странно, благородно животно. Те гадаели бъдещето по черупката, или пък я използвали за изготвяне на лечебни настойки. Това уважително отношение се трансформирало в убеждението, че костенурката е символ на Вселената. Горната част на черупката символизира положителната енергия ян, а долната - отрицателната енерия ин. Така че в костенурката хармонично се съчетават и двете. И още - китайците я наричат „Черния воин”, истинско олицетворение на жизнената сила. Костенурката е търпелива и последователна, без да бърза, постига целите си. Всички тези качества се проявяват и в нейния притежател.

Парите идват при... костенурката

Дракон-костенурка

И накрая, поглед към още един талисман: дракон-костенурката. Това митично  животно с глава на дракон и тяло на костенурка било призвано да защитава хората от злия китайски владетел на име Тай Суй. Ако ви подарят този символ, трябва да го сложите с глава на запад, тъй като тиранинът „живее” там. Това ще ви избави от неприятности и проблеми!

Парите идват при... костенурката

Снимки: Corbis, Fengshuisale.com