Тайната на френския парадокс

Светлана Видинска

Звучи като шпионско заглавие и ние точно това ще направим - малко разузнаване в страната на висшата мода и изтънчените обноски. В страната, където почти не познават инсултите и почти няма хора с наднормено тегло. И страната, където пет пари не дават за калориите, а в същото време си похапват всички забранени храни и успяват да останат стройни. Как се получава този феномен, известен под името „френския парадокс“? Веднъж един уважаващ себе си французин споменал в телевизонно предаване, че всъщност тайната се криела във френското вино, което укрепвало стените на кръвоносните съдове, и американците ахнали. Продажбите на френски вина скочили до небето, но те никак, ама никак не отслабвали, при все че усърдно броели калориите. Нито пък ставали здрави, само търговците на вина значително забогатели. После се заговори за употребата на зехтин, но на никой не мина през ума да сътвори „гръцки парадокс „ или „египетски парадокс“. Но френският остана като истинска загадка. А обяснението е толкова просто, като всички гениални неща. Достатъчно е да видиш как живеят французите, как ядат и как се движат. При това са нация, известна с кулинарните си изтънчени специалитети. Но това чудо има своите съвсем естествени обяснения:

Първо. Никакви дохранвания между основните хранения. Могат да си вземат чепка грозде, но не и чийзбургер.

Второ. Пият много еспресо. Именно еспресо, с парче шоколад или бисквитка, обезателно в чинийка. Кафе рано сутрин, кафе след закуска, по средата на деня, след вечеря, поне 4 пъти дневно. Това определено повишава обмяната на веществата в организма.

Тайната на френския парадокс Тайната на френския парадокс

Трето. Хапват само висококачествена храна от натурални продукти. Все пак Франция е родината на изтънчената кулинария. Тук всеки се интересува от начина, по който е приготвена храната - от обикновената домакиня до президента включително. На пазара почти отсъстват продукти с химически добавки и полуфабрикати. Не че ги няма, но никой не се интересува от тях. На практика държавата изобщо не ги подържа.

Четвърто. 90 минути обяд и два часа вечеря. Май поговорката, че французите живеят, за да ядат е сто процента вярна. Яденето за тях е най-голямото удоволствие. Значи един час обядват и после още половин час пият кафе. От физиологична гледна точка това наистина е доста разумно, защото в толкова голям интервал от време просто няма как да натовариш организма. Хранят се бавно, изпитвайки удоволствие от всяка хапка. Затова и не преяждат, което също е много важно. Пък и порциите им са малки, в сравнение с други нации, които наблягат на огромните порциони.

Тайната на френския парадокс

Пето. Подвижен и динамичен начин на живот. Във Франция е скъпо да подържаш кола. За разлика от тук, напълно се доверяват на обществения транспорт и не са сбъркали. Французите са доста подвижна нация. Дори в Париж се ходи много, и то пеш. Вярно, с подходящи обувки, защото самите парижани казват, че ако видиш по улицата жена с висок ток, то тя задължително е чужденка. Вместо скъпи коли, те предпочитат да карат велосипеди. Да намериш велосипед е лесно, защото дори да нямаш, го вземаш под аренда. Ако го наемеш само за час, услугата е безплатна.

Тайната на френския парадокс Тайната на френския парадокс

Този удивителен народ винаги е бил модел за подражание за какво ли не, а сега съвсем ни се иска да правим като тях, нали?