Модните съвети на Коко Шанел, актуални и днес

"Модата е преходна, но стилът е вечен". Това са думите на легендарната френска дизайнерка Коко Шанел, която искрено вярвала, че красотата е в семплостта.

Ако и вие сте сред дамите, които искат да бъдат припознати като стилни, вземете предвид тези няколко съвета на Коко Шанел, които може би издават истинската формула за женственост.

Одри Хепбърн в малка черна рокля на ШанелОбожаваната малка черна рокля.

Малката черна рокля е представена през 1926 г. и с това се отдава един огромен поклон към всички жени по света. Шанел е искала да създаде рокля, която ще бъде идеална както през деня така и през нощта. Да бъде секси, разнообразна, да изглежда по-различно, щом се промени модният детайл. Ако преди Шанел черният цвят е бил възприеман за цвят на траур, след нея става класика и модна. Тя предложи на дамите собствен модел и елегантност и нежната половинка от човечеството я прие с благодарност.

Съвършената пола, покриваща коленете

Коко е смятала, че колената на дамите са грозни и затова създаде модели, които ги покриват. На пръв поглед моделите на Шанел изглеждат като че ли са направени само за работа. Полите са прави, но са невероятно елегантни.

Черно - бялата класика

Коко Шанел не е била съгласна всеки сезон да се промотират модни нюанси и смятала, че жената трябва да носи онези цветове, които и отиват. Тя е съветвала представителките на нежния пол смело да комбинират черният и белият цвят, които заедно са идеални.

Панталоните създават удобство

Коко Шанел е и първата модна дизайнерка на дамския панталон. Освен че го е създала, тя и е носила панталон още по времето, когато жените се стягали с корсети и се покривали с поли до пода. Естествено смелата и постъпка е критикувана, но много скоро мъжкият панталон се е нанесъл и в гардероба на дамите, защото предлагали удобство и свободно движение за дамите. Обикновено през деня Коко е носила панталон с по-къси крачоли в комбинация с класическата скъпа жилетка. За вечерните случаи е създавала широки панталони, с които между другото Марлен Дитрих е запомнена.

Съвършеният мъжко - дамски костюм

Коко Шанел опитва с всички мъжки дрехи - от жилетките, които носят учениците до якетата от туид. Нейната слабост са били райетата на моряците, които е украсявала с безброй перли. Според Шанел всяка жена в гардероба си трябва да има класическо сако от туид, което да може да комбинира с панталон или пола.

Якетата трябва да са меки

Първото меко яке е създадено от Шанел още през 1925 г. То е отговаряло на женската фигура и не е пречило при движение. Това е истинска революция, защото до тогава дамските якета са били много груби и неприятни за носене. Шанел предлага на дамите якета от фина коприна, удобни рамена и прави ръкави.

Без прекалено много аксесоари

Шанел е обичала модните аксесоари и като бижутерия е използвала скъпи накити. Много рядко някой е могъл да я види без наниз от перли, перли с рубини, смарагди или скъпоценни камъни, както и брошки на барети или шапки, които обичала да нахлузва до веждите. И все пак тя е съветвала дамите да не прекаляват с аксесоарите.

Chanel shoesЛуксът трябва да е комфортен

Дневните и вечерни тоалети на Шанел са правени така, че да не пречат при движение. Ниските обувки, блузки без ръкави под якета, чанти с дълги дръжки - всичко това е трябвало да създаде на жената комфорт. Шанел никога не е създавала мода заради модата.

Модните в два цвята обувки

Шанел обожавала комбинацията от черно и бяло, така че нейните известни черно - бели сандали не са изненада. Коко Шанел е вярвала, че жената в такива обувки изгледа по-сексапилна, а стъпалото и по-малко.

Chanel N5Парфюмът е също толкова важен, както и дрехата

"Жената, която не слага парфюм, няма бъдеще", твърдяла Шанел. Тя съветвала жените да слагат парфюм на местата, където искат мъжете да ги целунат. И така през 1922 г. Шанел създава парфюм, който покорява милиони мъже и жени. БГНЕС

Снимки:

1. Одри Хепбърн в малка черна рокля на Шанел

2. Обувки в черно и бяло на Шанел

3. Парфюмът Chanel N5