Тайните на перлите

 Светлана Видинска

Тайните на перлитеМорски сълзи – това е само едно от многото имена на перлите, които в древността са  били  привилегия  единствено на много богатите. Техните почти свръхестествени способности били забелязани не само от мъдреците, но разбира се, и от много красивите жени – за да станат още по-красиви. Една Нефертити например. Или Клеопатра, която е описала хиляди тайни за съхраняване на женската красота и подчертаването й, много от тях посветени на перлите. Наред с доказаните си лечебни качества те имат невероятната способност да влияят на тялото ни, на настроенията ни, на живота ни.

Една водеща японска козметична фирма с почти 140 годишна история умело използва свойствата на перлите, за да създава продукти, които буквално заповядват на кожата да се съхрани млада и еластична. „Шисейдо“, така се нарича фирмата, а името й означава "близо до природата". Тайните на перлитеСпоред нейните учени кожата може да се саморегулира благодарение на фино смлени перлени частици, които стимулират естественото клетъчно възобновяване. Кожата просто приема информацията, че трябва да изработи новите си здрави клетки. Звучи прекрасно, а най-доброто е, че ефектът си заслужава.

Разбира се, в Страната на изгряващото слънце много отдавна се култивират перли и на практика не е необходимо да си шейх или кралица, за да притежаваш нещо такова. При това култивираните перли по нищо не отстъпват на естествените – те се получават по един и същи начин. Но не само Клеопатра е знаела тайните им – в древна Русия от стрити перли са правели регенериращи кремове за заможните дами, защото така процесът на стареене на организма рязко се е отдалечавал във времето. Някои пък обичали да пият виното си от перлени чаши или поне да сложат на дъното голяма перла.

Необясними са и лечебните им свойства. Факт е, че е достатъчно да сложиш на челото си колие от перли, за да мине мигрената, постоянно носената гривна елиминира  чувството на тревожност, а вода, в която са престояли през нощта няколко бисера регулира киселинно алкалния баланс в организма. Тайните на перлитеИма перли, които се оценяват с шестцифрени суми и винаги се намират хора, които биха дали повече. Това, което е нужно е просто да се възползваме от цялата информация, съхранила се през вековете и от прекрасната възможност, че всичко това е достъпно, че е просто „на едно желание разстояние“.

В крайна сметка дали ще си вземете колие, гривна, пръстен или обици с перли е само доказателство, че сте на прав път. Но когато се уверите, че малко поне сте разкрили тайната им, наистина ще направите вълшебствата със себе си. Такива са морските дарове.