Вили Боршукова за борбата с рака и промените в живота

*На 28 февруари асоциация „Промени живота си сега” организира благотворителна вечер във Военния клуб

ВИЛИ БОРШУКОВА ЗА БОРБАТА С РАКА И ПРОМЕНИТЕ В ЖИВОТАЗащо решихте да създадете асоциацията „Промени живота си сега”?

Реших да създам асоциацията за превенция на рака „Промени живота си сега”, за да помагам по-пълноценно на хора, които са преминали или преминават през коварната болест. Аз лично изживях този ад и смятам, че няма от какво да се крия, а само мога да помогна и на други хора да се справят психически и физически с рака. Защото това е възможно! Надявам се да има и по-голяма финансова подкрепа за болните чрез асоциацията. Обичам хората и в сърцето ми е да помагам.

Какви цели, свързани с дейността на асоциацията си поставяте?

Целите на асоциацията в бъдеще включват сътрудничество с онкологичните заведения за достигане до пациентите още в самото начало на диагнозата и оказване на психична взаимопомощ. Ще се стремим също към връзки и контакти с организации не само в България, но и в чужбина. Пожелаваме си да имаме възможност да оказваме и по-голяма финансова подкрепа за осигуряване на апаратура в болниците.

На 28 февруари организирате благотворителна вечер във Военния клуб. С какво е по-различна вашата инициатива и каква реална помощ ще окажете на онкоболните?

Това събитие е различно с духът на промяната, който носи, защото ще помогне на конкретни хора да променят живота си към по-добро. Финансовата помощ, която се надяваме да съберем ще помогне за тази промяна. Имаме една цел – да помогнем и енергията на много хора е насочена към нея. Не се чувствам сама в това начинание.

ВИЛИ БОРШУКОВА ЗА БОРБАТА С РАКА И ПРОМЕНИТЕ В ЖИВОТАПрофилактиката ли е ключът в борбата с раковите заболявания?

НЕ само профилактиката е ключът  в борбата, а ЛЮБОВТА, СПОКОЙСТВИЕТО И СЕБЕВЛАДЕЕНЕТО, защото много от нещата, които правим са суета и гонене на вятъра.

Като специалист перукер какво бихте казала на хората, които преживяват болезнената загуба на коса вследствие на химиотерапия?

Като специалист бих казала, че загубата на косата при това заболяване е НАЙ-МАЛКИЯТ ПРОБЛЕМ, защото той е поправим. Няма нужда хората да се притесняват – сега има методи и системи, които правят човек да изглежда дори по-добре с перука, отколкото със собствената си коса.

Кажете ни нещо повече за различните типове перуки, техните плюсове и минуси, какво трябва да знаят хората, на които им се налага да сложат перука?

Във фризьорския салон има място за всички, които държат на външния си вид. В това число попадат и клиенти с преждевременно окапала коса или загубили косата си вследствие на лъчева или химиотерапия. За тях фризьорът може да направи чудеса, стига да намери правилния език на общуване. Една перука може да върне самочувствието на онези, които са „ощетени“ от природата и имат нормалното човешко желание да бъдат красиви и уверени. Най-общо казано, перуката се състои от мрежа с вплетена в нея изкуствена или естествена коса, която покрива 100% главата. За изработването й се използва както човешка коса, така и синтетична, като и двете имат своите предимства и недостатъци.

Качеството на синтетичната перука се подобрява непрекъснато. Изглежда все по-реалистична, при това на достъпна цена. Не се променя нито при измиване с шампоан и студена вода, нито при излагане на влага. Има всякакви цветове, а и те не избледняват дори при продължително слънчево влияние. Естествената перука от своя страна изглежда по-реалистично, има по-дълъг живот и може да бъде стилизирана, боядисвана, къдрена. Тя издържа на топлината на сешоара, уредите за къдрене и изправяне на косата.

Вие самата сте провела успешна битка с рака. С какво е по-различен животът ви сега?

Животът ми сега е по-различен с това, че осъзнах важните неща в житейския си път. Не е важно колко пъти си паднал, а колко пъти ще станеш и как ще завършиш пътя си. Финалът е най-важен. БОРБАТА ПРОДЪЛЖАВА.

ВИЛИ БОРШУКОВА ЗА БОРБАТА С РАКА И ПРОМЕНИТЕ В ЖИВОТА

Всеки, които има желание и възможност да закупи дарителски куверт на стойност 100 лв. Може да се обади на тел: 951 69 60 или 0898 777 730


Снимки:

1. Вили Боршукова е учредител на асоциацията „Промени живота си сега”

2. – 3. Вили Боршукова е доказан професионалист – стилист и перукер.

Фото: Личен архив

Интервюто взе Силвия Тодорова