14 ЗЛАТНИ ПРАВИЛА
За да владеете очната линия до съвършенство

1. Почистваме очния контур с клечка за уши, напоена с изворна вода: тя не оставя мазен слой върху кожата за разлика от продукта за отстраняване на грим.

2. Работи се върху чист клепач (без пудра, без фон дьо тен, без продукт срещу тъмни кръгове): това оптимизираплъзгането и издръжливостта.

3. Ако действително има нужда от нанасянето на продукт срещу тъмни кръгове, той се поставя преди това, като се избягва непосредственият контур на окото.

4. С малко огледало е по-добре: поставяме го леко наклонено върху масата, за да виждаме по-добре клепача. Това позволява също да се намери опора за лактите, което гарантира стабилността на ръката (и се предотвратява треперенето).

5. За да се запознаем с писеца най-напред разнасяме от продукта върху ръката.

6. Трябва да се избягва опъване на клепача, защото има риск от деформиране на линията.

14 ЗЛАТНИ ПРАВИЛА

7. Започваме от външната част: това ни спестява проследяването на окото по цялата му дължина, т.е. т. нар. ретро стил. Можем да започнем с външния ъгъл на окото, да завършим по средата на ириса, да променим дебелината на линията, нейната височина или посока. Това дава простор за повече свобода и следователно за по-модерен резултат.

8. Нанасяме без колебания: дори линията да не е перфектна от първия път, можем лесно да я променим и изтъним с клечка за уши, леко напоена с продукт за отстраняване на грим, т.е. използваме я като гума.

9. За да си гарантираме симетрия, първо нанасяме главните щрихи, а после правим останалата част на окото. После, ако има нужда, изтъняваме линията с памучна клечка за уши.

10. Горната и долната линия на клепача не трябва да се събират във вътрешния ъгъл на окото – това смалява погледа.

11. Не трябва да оставяме място между линията и нивото на клепача – това прави „плуващо” окото и оставя усещането, че линията е незавършена. Също запълваме и между миглите – това прави погледа кадифен и дава усещането, че очната линия е неразделна част от окото.

12. На практика:
– започваме с очертания, както при рисуването, прокарвайки фина линия до ъгъла на окото, за да зададем посоката. При необходимост поправяме с „гумата” – клечката за уши. Веднъж след като сме харесали линията,
тръгваме отново от външната точка и прокарваме линията до нивото на миглите, завършвайки във вътрешния ъгъл или на нивото на ириса. После „запълваме” с черно. Веднъж след като сме маркирали външния ъгъл,
подчертаваме малко, много или изцяло контура.

13. Нанасяме спиралата, след като сме нанесли очната линия – ако миглите са готови преди това, те пречат на лекотата на движението.

14. Завършваме с лек щрих от пудра на прах, за да фиксираме линията и да обединим резултата.

14 ЗЛАТНИ ПРАВИЛА

L'Oréal Paris