Акценти при подготовката за Бъдни вечер

По стара традиция, в нощта на Бъдни вечер се събира цялото семейство. Този празник е изпълнен с вълнение, особено за най – малките, които знаят, че ще получат подаръци – било от дядо Коледа, мама и тате, баба и дядо... И ако те очакват празничната нощ с трепет, то най – вероятно вие като домакиня на тазгодишното празненство, сте по – скоро притеснена, особено ако това е първата Коледа, която ще прекарате с родителите на съпруга си.

На какво да наблегнете, за да зарадвате близките си и да превърнете празника в незабравим и хубав спомен:

Облекло – ако не разполагате с време и средства, за да си купите нещо специално за коледната вечер, може да компенсирате семплото облекло с поставянето на подходящи аксесоари. Предпочитани цветове за празничната нощ са класическото черно, но и златисто, а защо не и червено. Поставете подходящ грим, може би малко по – силен от обикновеното, за да подчертаете важността на събитието.

Акценти при подготовката за Бъдни вечерАкценти при подготовката за Бъдни вечер

Акценти при подготовката за Бъдни вечерАкценти при подготовката за Бъдни вечер

Акценти при подготовката за Бъдни вечерАкценти при подготовката за Бъдни вечер

Музиката – отделете време, за да подберете музика, която да е подходяща за случая и да се харесва на всички. Помолете половинката си да ви помогне при избора.

Подаръци – ако разполагате с ограничени средства, може да подготвите общ подарък за всяко едно семейство. Добре е това, което сте избрали да може да се ползва, както от жената, така и от мъжа. Такива подаръци са – чаши за вино, ракия и др., някакво украшение със символика – може да подберете фигурка в стил фън шуй - слонът като символ на щастие, успех и късмет, костенурката с пожелание за здраве, мъдрост и богатство и др. Иконата се подарява, за да носи здраве и щастие на притежателите й, както и да ги пази от беди и несполуки. Красиво саксийно цвете е добро решение, с което да зарадвате жените във вашето семейство.

Ако семейството ви се състои от доста дечица, а вие нямате достатъчно средства, за да купите големи подаръци, може да закупите дребни лакомства и играчки... Повярвайте, децата се радват най – много на дребни, но в голям брой подаръци. Подходящи за случая могат да бъдат – книжка за четене или оцветяване в съчетание с комплект флумастри, моливи или боички, пъзел, нещо за хапване - шоколад, бонбонки, мандаринки, топки за игра и др.

Акценти при подготовката за Бъдни вечерУкрасата - добре е да започнете украсяването няколко седмици преди настъпването на Новогодишните празници. Така ще имате достатъчно време, за да се настроите на празнична вълна. Не забравяйте, че всяка година трябва да добавяте към коледната украса поне една нова играчка. С малко повече въображение и време ще може да си направите част от украсата и сами.

***Елхата – отделете малко повече средства и си купете елха в саксия. След приключване на празниците може да я изкарате на балкона или в двора и да я запазите за следващата Нова Година. /Преди да си закупите отсечена елха, замислете се колко време е нужно на едно дърво, за да порасте до тази височина и струва ли си да бъде отрязано, за да послужи на някого само за няколко дни?/

***Купа или кошница, пълна с най – различни плодове / портокали, банани, мандарини, ябълки и т.н./, орехи, но и лук, чесън, сухи червени чушки и др. Отчупете няколко елхови клонки и поставете около плодовете за украса.

Акценти при подготовката за Бъдни вечерПразнична вечеря – на Бъдни вечер по традиция ястията трябва да бъдат седем, девет или дванадесет на брой и да са постни.

***Важен елемент от празничната трапеза е домашно приготвената питка с късмети. Не забравяйте да сложите парата, децата се радват много при търсенето й. Обвийте късметчетата във фолио, за да сте сигурни, че ще се забележат и няма да бъдат погълнати от някого.

***Поставете купичка с мед, за да ви е сладък животът през Новата Година.

***Традиционните ястия за тази вечер са боб, зелеви и лозови сарми, ошав, печена тиква или тиквеник, жито и др.

***Поставете в центъра на празничната трапеза подходящо украсен свещник. Запалената ароматна свещ ще добави романтика и вълшебство в празничната нощ.

Акценти при подготовката за Бъдни вечер

Не забравяйте точно в полунощ да си пожелаете нещо! На Коледа се случват чудеса!!!

Снимки:

1. - 2. сп. Булка

3. - 4. Модели на Симон

5. - 6. Модели на Дафне

7. - 9. Коледна украса на дома и трапезата

Колекцията за есен-зима 2011/2012 на Дафне

ще намерите във всички магазини Дафне, както и в най-новия онлайн магазин на адрес: www.daphne.bg
Моделите на Atelier Simon можете да откриете в бутика на марката

София, ул ."Г. Раковски" 147, ет.1 (до пл. "Славейков")
тел. 0889 89 36 54
E-mail: simon@gsimeonova.com
www.gsimeonova.com
Четете още:

Всичко за Коледа