ЖАНА ХРИСТОВА: ДЕ ЮРЕ И ДЕ ФАКТО

* Една потенциална първа дама – за себе си, семейството, политиката и модата

Силвия Стоянова

Адвокат сте на свободна практика. Доколко според вас професионалната реализация е водеща за жената в съвременното общество?

Избрах работата на адвокат, защото тя ми дава повече свобода и в професионален и в личен план. В съвременното общество е необходим баланс между професионалната реализация и задълженията на съпруга и майка. Много български жени успяват да го постигат и в това отношение сме уникални. Лично за мен приоритет е бил винаги семейството и възпитанието на дъщеря ни.

ЖАНА ХРИСТОВАЖАНА ХРИСТОВА

Какво мислите за кандидатурата на съпруга ви Румен Христов за президент и какви са личните ви впечатления от предизборната му кампания „Лице в лице”?

Това е изключителна чест и аз много се гордея с Румен. Той спечели номинация от партията СДС, на която дължи политическата си кариера и в която членува от 20 години. Правилният избор на членовете на Националния съвет беше потвърден и на предварителните избори, в които участваха 79 000 български граждани с право на глас. Той победи кандидата на ДСБ с разлика от 9 000 гласа!

Моите впечатления от предизборната му кампания „Лице в лице“ са свързани главно с печелившата стратегия за събиране на гласове – личният контакт с хората му дава възможност да разбере какви са истинските проблеми и какво трябва да се промени, за да живеем ние българите по-добре. Досега Румен е посетил 160 общини и въпреки уморителните обиколки, като понякога няма дори нормален път до съответното населено място, той се прибира вкъщи мотивиран и зареден с позитивна енергия. Споделя с мен, че независимо от несгодите хората са много мили и непринудени. Трогателно е, когато носи подаръци и цветя от избирателите си.

Какъв трябва да е образът на първата дама на България и как виждате себе си в ролята на потенциална първа дама?

Според българската конституция съпругата на държавния глава няма определен статут. Тя има протоколни и представителни функции. Нейно основно задължение е да представя България по най-добрия начин – визуално и интелектуално. Първата дама придружава съпруга си при държавни и официални посещения в чужбина и владеенето на английски език е задължително, личният контакт помага за имиджа на страната ни. А себе си виждам по-близо до хората и далеч от светлината на прожекторите.

ЖАНА ХРИСТОВАЖАНА ХРИСТОВА

Кои ценности поставяте на първо място във вашето семейство?

Любовта, доверието, възпитанието на дъщеря ни Мила, вярата в Бога и в хората.

Защо решихте дъщеря ви от 13-годишна да учи в Англия и да бъде далеч от семейството?

Това беше най-трудното решение, което взехме с Румен в живота ни. Идеята беше негова – искаше Мила да бъде самостоятелна. В никакъв случай не подценяваме образованието в България, но контактите, които тя натрупа в чужбина ще й дадат повече възможности за реализация. Аз съм имала много тежки дни на колебания дали това е било най-доброто за детето ни, заради трудностите, които преживяхме през тези години. Мила е изключително позитивен и талантлив млад човек и сме убедени, че с опита и знанията, които натрупа в Англия ще бъде полезна и в България.

ЖАНА ХРИСТОВА

В момента подготвяте за печат поетичната си книга с работно заглавие „Криле”. Кажете ни нещо повече за нея и откъде идва вдъхновението ви да пишете стихове, сигурно не от правото?

Пиша стихове от 16 годишна. Увлечението по поезията съм наследила от баща ми, който има публикации. Когато бях в гимназията в Стара Загора ме приеха за най-младия член в Клуба на младите поети в града с председател Стойчо Стойчев. През последните години наистина мечтая да издам собствена книга, но все не ми достига времето, а когато съпругът ми участва в тежки политически битки вдъхновението е заменено с реалността, която не винаги е романтична.

ЖАНА ХРИСТОВАВие ли сте човекът с артистични заложби във вашето семейство?

И Румен и Мила имат артистични таланти. Заедно с висшето си образование той е завършил факултет по Обществени професии – „Театрална режисура“ и се е изявявал като актьор. В младежките си години е рисувал. Мила, наред с общообразователните предмети, учи драма в колежа в Англия, изкуство и фотография. Като баща си обича много да рисува. Чувства се еднакво добре и пред и зад камера. През свободното си време снима фотосесии като модел за престижни списания като Grazia, Glamour, Beauty и др. Много се гордея с работите й като фотограф. Тя беше една от най-добрите в колежа и на изложбата при завършването нейните работи бяха водещи.

ЖАНА ХРИСТОВА

Какво е отношението ви към модата и имате ли предпочитания към определени дизайнери и марки?

Като всяка жена съм суетна, обичам хубавите материи и обувки. За по-официални случаи предпочитам български тоалети. Любимият ми костюм е дизайнерски на Фани Пападопулу, с който бях официален придружител на шведската кралица Силвия. Имам и дрехи и от  Karen Millen, обувките ми също са английска марка L.K.Bennett. Във всекидневието си се обличам от ZARA и MANGO, а чанти не си купувам, защото ползвам онези, които са омръзнали на Мила. Въпреки ограничения бюджет на българската жена (за съжаление живеем във времена на криза) съм впечатлена от умението й да изглежда елегантна и красива.

ЖАНА ХРИСТОВАСнимки:

  1. Жана Христова и съпруга й Румен Христов в Президентството.

  2. Жана Христова с тоалет на Karen Millen на абитуриентския бал на Мила в Lancing College.

  3. Жана и Румен Христови в компанията на съпругата на австрийския посланик в София.

  4. Жана Христова с краля и кралицата на Швеция в Храм паметник „Александър Невски”.

  5. Съпругата на Румен Христов при посрещането на президента на Турция – Сюлейман Демирел.

  6. Жана Христова с дъщеря си Мила на Виенски бал.

  7. Жана и Румен Христови на църковния им брак през 2001 г.

  8. Жана и съпруга й Румен на романтична ваканция.

  9. Жана и родителите й заедно с Мила на Covent Garden, Лондон.

ЖАНА ХРИСТОВА

Фото: Личен архив