Ирина Флорин: Не съм моден корифей,
просто правя красиви дрехи

* Попзвездата ще представи “Канон България” в Порто Карас

Галина Кондова

Вие сте българският представител на международния моден форум в Порто Карас, организиран от световния фотографски и видео гигант “Канон”. Как се роди идеята вие да създадете “българската колекция” на форума?

- Фактът, че ще представя България на международен моден форум е голямо предизвикателство за мен и аз се чувствам се твърде отговорно. Бях много приятно изненадана от поканата на “Канон България” да участвам в това мащабно събитие и искрено се надявам да защитя името на родината си.

С какви модели ще се представите и каква е дизайнерската ви концепия?

- Ще се представя с три модела в три стила – стрийт, кежуъл и вечерен. Разполагах с ограничено време да подбера подходящите тъкани. Истината е, че купих доста повече платове, отколкото е необходимо. В момента шия по три сета за стил, за да мога след това да избера най-добрия вариант. Срещнах трудности при изграждането на концепция за стрийт модела, защото там може да се експериментира повече. Моделът трябва да притежава стил, комфорт, прагматичност, да е комерсиален и да носи духа на днешното време. За облеклото в стил кежуъл и за вечерното облекло ми беше доста по-лесно, защото концептуално съм с тези два стила, аз се движа между тях.

Партньорството между световни компании като “Канон”, “Нокиа”, “Рока” и модни дизайнери у нас се оказва успешна стратегия. На какво се дължи това?

- Това партньорство не е случайно. Модата в техниката, в предметите на лукса е също толкова динамична, както модата в облеклото. Тя е предизвикателна, променя се, търси нова естетика, която да е по-прагматична, но и по-луксозна. Така че не случайно тези компании са намерили правилния път да бъдат свързани с модата. Това е вид симбиоза – модата показва красота, свобода, и детайли, които съвременната техника съдържа и налага в своите произведения, като същевременно предлага и повече комфорт.

Какви са приликите и разликите в творческия процес при създаването на облекло и на песен?

- Общи са тръпката и творчеството – и двете са в основата на модата и музиката. Всичко останало е много различно.
Творческа спонтанност ли провокира създаването на първата ви колекция или това е предварително обмислен процес?
- Абсолютно творческа спонтанност. Емоцията е водеща при мен – не само в творчеството, но и в личния ми живот. Тя ме провокира да създавам нови неща и да намирам нови посоки. При мен нещата се случват по-добре, когато са спонтанни. Когато се родят спонтанно аз тогава започвам да ги обмислям, да ги конкретизирам в детайли. Никога не подхождам наивно към дадена идея, вървя стъпка по стъпка към нея.

Какво ви вдъхновява, когато създавате вашите модни произведения?

- Много неща ме вдъхновяват – цветовете в природата, морето, музиката. Самите матери ме вдъхновяват да правя дрехи – затова неслучайно предпочитам красивите, естествени материи – сатениран шифон, всякакви видове коприна, вълна, кадифе, дантела – материи, които са останали от векове насам и са високо ценени, заради тяхното качество и комфорт при допира с тялото.
Търпите ли влияние от световните модни дизайнери и от кого по-точно?

- Да, при всички положения търпя влияния – харесвам и уважавам голяма част от японските дизайнери и особено Кензо. Харесвам също Прада, Алберта Ферети, Аликзандър Маккуин, Вивиан Уестууд.

Как съчетавате модата с музиката?

- Не съм и очаквала, че ще ги съчетавам толкова добре – едното не пречи на другото, напротив, допълват се. Откакто се занимавам с музика никога не съм пренебрегвала визията в клиповете си и сега разбирам, че всъщност тези две изкуства са много близки и неделими. Аз съм авторка на някои модели за клиповете ми и за отделни фотосесии.

Коя е причината вашият хит-легенда “Цвят лилав” да е толкова актуален и днес?

- Това е необяснимо дори за мен. Никой не може да прогнозира коя песен става хит, това е едно от малките чудеса, от малките уникални неща, които човек никога не прогнозира, но които остават вечни във времето. Песента “Цвят лилав” е моята емблема, макар, че аз смятам, че имам няколко много по-добри песни от нея. Това обаче е мое лично мнение, а не мнението на публиката
Посочете кои, според вас са 5-те най-добре облечени звезди от световната попмузика?

Една от звездите безспорно е Кайли Миноуг, която винаги е предизвикателна, появява се с изключителни костюми на сцената. Не мога да пропусна Мадона, която постоянно сменя имиджа си. Други изпълнител, който бих посочила е Бой Джордж, когото аз харесвам много. Той е модерен и елегантен, а в клиповете му присъстват различни и оригинални фешън елементи. Много хора не знаят, че Фреди Меркюри от “Куин” сам си е измислял костюмите. Елтън Джон е също колос в това отношение, той има богата колекция от шапки и очила. Мисля, че за него може да се каже, че е фешън единица в попмузиката.
А кои – 5-те най-зле облечени?

Не ми се иска да отговарям на този въпрос, защото всичко е въпрос на стил, на музика.

Какъв е вашият сценичен стил на обличане? А как предпочитате да се носите във всекидневието?

Най-общо бих характеризирала моя стил като като винаги различен. Аз обаче харесвам по-женствените модели, защото той ми отива, така се възприемам по-добре. Харесвам и по-ексцентрични облекла, в каквито съм се появявала на фотосесии и в клипове. В ежедневието залагам на спортно-елегантния шик – съчетавам спортни панталони с по-шик блузи и сака, спортни обувки. През есента предпочитам ботуши. Денят ми е динамичен, затова облеклото ми трябва да е по-удобно. Вечер обаче предпочитам да нося рокли.

Какви модни изяви ви предстоят до края на годината? А в по-далечни перспективи?

На 20 септември предстои премиерата на новия ми клип “Карма”, с режисьор Васил Стефанов, а в края на годината ще представя следващата си колекция, която е почти готова

Кой е вашият девиз в модата?

Девиз в модата нямам, защото не се смятам за някакъв корифей, а просто обичам да правя красиви дрехи.

Снимки:
1.Ирина Флорин.
2.– 3. Модели от колекцията на Ирина Флорин.
Фото: © Архив Ирина Флорин.

© Любомир Стойков
Всички права запазени!