Бижутата - огледало на душата

Бижутата винаги са били неразделна част от живота на човека. Един мъж, за да поиска ръката на една жена, той предлага годежен пръстен. Халката пък олицитворява брака като институция. Арабинът е длъжен да осигури еднакво количество злато на всичките си жени от харема. Има народи, за които Перлена огърлица с диамантибижутата са нещо повече от украшения.

При индийците например накитите са свързани с много символни значения и винаги стоят на почит. Но в повечето народи бижуто няма определена цел и това го прави символ на притежатиля и огледало на неговата душа. При жената притежаването на бижута определено я кара да се чувства по-красива и по-желана. А качеството и цената на бижуто говори за класа. Изборът на бижу доста често е продиктувано от характера на притежателя му. Но често то може и да носи послание за настроението му.

Огърлицата
Огърлицата се приема за един от най-красивите подаръци за жената.
Ако дамата носи перлени огърлици, то тя е нежна и женствена иЗлатно колие с диаманти определено има нужда от закрила. Жените, които предпочитат да носят злато, са дами, които държат да показват класа. Златото доста често привлича погледа на околните. А ако златната огърлица е съчетана и с дълбоко деколте, то бъдете сигурни дами, че всички погледи ще са насочени към вас и вие определено ще бъдете център на внимание.
Жените, които носят скъпи бижута демонстрират здрав разум и пресметлива натура. Има и дами, които залагат на бялото злато. Такива са стилните и дискретни жени.
Среброто се предпочита от по-сантименталните дами. Те не обичат да привличат внимание върху украшенията си.
Жените, които се захласват по цветните мъниста са истински и открити и все още носят детското в себе си.
Не на последно място остава и мястото, на което се носи верижката. Ако тя се намира на талията, то еротиката в жеста е абсолютно вярна.

Пръстен от бяло злато с диамантиПръстенът
Какво може да се каже за пръстените....
Пръстенът може би е най-символичният подарък. Суетните дами никога не си позволяват да излязат от дома си без да са се отрупали със солидно количество пръстени. И тук мястото където се носи накита е от значение.
Безименният пръст представлява чувсвителната и сантиментална част от човешката душевност. На това място се носят и венчалните халки. Ако пръстенът не е голям и неговият модел и изработка са традиционни, може да се предположи, че душевната нагласа по отношение на любовния партньор не е дифренцирана. Докато един прекалено голям пръстен, с много окраса, който провокационно се набива на очи, подсказва, че е твърде възможно емоционалното поведение на този, който го носи, да е бурно и дори истерично.
Голям пръстен, поставен на средния пръст, подчертава и драматизира емоционалното състояние, тъйЗлатен пръстен като представя областта на чувството за достойнство и самолюбието.
Показалецът изразява целеустременото волево поведение, инициативността в действията. Жената, която носи големи пръстени върху показалеца си, по всяка вероятност е властен и самонадеян, самоуверен и надменен човек. Жената, кято носи пръстен на кутрето е свободолюбива натура. Ако пръстенът е по-голям и забележим, то притежателката му се има за обществено значима и незаменима личност.

Сребърна гривнаГривната
Гривната е особено важен елемент в индийската култура. Гривната на крака има повече сексуален кантекс от тази на ръката. Извън тяхната култура, поставена върху глезена на крака, тя е сигнал за една открита натура, разкрепостена и сексуална. Жената, която се грижи не само за лицето и ръцете си, но и за своите крака и стъпала и ги украсява, обича не само с главата си, но и с цялото си тяло.

Ако една жена предпочита да носи златни или сребърни гривни, то тя е по-скоро традиционалистка. Масивните гривни направени от неблагородни метали, които се носят на горната част на ръката говорят за артистична натура, която обожава да насочва вниманието върху себе си. Малките украшения говорят за крехкост на характера и стремеж към безопастност.

Обеците
Обеците са най-важната част от бижутата на една жена. На тях обикновено се отделя повече внимание,Златни обеци с диаманти тъй като се намират много близо до лицето.
Големината на обеците говорят за характера, а материалът - за класата на притежателката им.
Големите висящи обици говорят за артистичност.
Малки, нежни обеци предпочитат жени, които не обичат да привличат вниманието върху себе си и най-вече върху погледа си.

Снимки: Бижута "Danbury Mint"