СЪВЕТИ И ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНИЯ КОАФЬОР РОБЪРТ ЛИНДИГЕР

СЪВЕТИ И ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНИЯ КОАФЬОР РОБЪРТ ЛИНДИГЕР1. В България сте, за да представите новите тенденциите в колекцията на „Алцина” “Двойнственост: Романтика–Самоувереност” (Dualis: Romantica – Consciente). Бил ли сте и преди в България и с какво свързвате София?

Да, за първи път съм в България и впечатленията ми са много добри. Хората, които срещнах са изключително любезни и много приятни. Все още не съм видял много, но това, което успях да забележа в София са хубавите сгради и старите големи постройки.

2. Какви са впечатленията ви от семинара и от участниците в него?

Усещам, че хората тук са отворени за нови неща, искат да видят новите техники, които им представяме и са готови да ги приложат. Семинарът е доста труден и тежък, защото е дълго време, но участниците остават концентрирани докрая, което е добре и за треньора, и за тях. Така заедно постигаме чудесни резултати.

3. Кои са актуалните стайлинг тенденции за предстоящия сезон, представени от четирите визии на Алцина: Андрея, Лаура, Грета и Надя?

СЪВЕТИ И ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНИЯ КОАФЬОР РОБЪРТ ЛИНДИГЕРТози път сме акцентирали най-вече върху стилизирането. Имаме 4 стилизирания за жени и едно мъжко с по-специфични техники при подстригването и, разбира се, при боядисването. Имаме и нови стилизиращи продукти. Работейки с тях, се опитваме да намерим движението в косата, повече обем и различни дължини.

Първата визия с името „Надя” е от романтичната част на колекцията. При нея има повече движение и сме фокусирани върху структурата на косата, за да направим голям обем, не толкова горе в корените, колкото отстрани и по дължината.

След това имаме „Лаура” – тя също е от романтична част на колекцията, но с по-къса коса, гъвкава и подвижна прическа. Подходяща е за много тънки коси, защото придава обем и друга структура на косата.

Третата част от колекцията е представeна от “Андрея” и внушава самоувереност. Тя е нов тип подстригване – леко повдигната отзад и отново след подстригването имаме движения и различни варианти за стилизиране. Може да е къдрава, направена на дифузер или изправена.

СЪВЕТИ И ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНИЯ КОАФЬОР РОБЪРТ ЛИНДИГЕРНакрая е „Грета”, която е много специфичен модел. Прическата се прави с едно допълнително подстригване от долната страна на по-къса коса. Линията е много къса и се работи с бръснач, за да може да се изтъни. Според мен лично, това е доста специфично за фризьорите, защото начинът, по който го правят е малко по-странен. Това подстригване отнема на фризьора доста сили и той трябва да е много уверен в това, което прави.

4. Какви са вашите основни професионални съвети към коафьорите, които се стремят, да са сред най-добрите?

Много обучение и много тренировки са нужни на тези, които искат да са сред най-добрите. От друга страна фризьорите като цяло винаги трябва да търсят качеството. Много важно е да знаят как да използват качеството на продуктите. И разбира се, най-важното – фокус върху клиентите. Фризьорът трябва да слуша внимателно какво искат клиентите и да осъзнава това, което те търсят. Това води до успеха.

5. А какви съвети бихте дали на нашите читатели относно доброто подстригване, боядисване и стилизиране на косата?

СЪВЕТИ И ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНИЯ КОАФЬОР РОБЪРТ ЛИНДИГЕРНа първо място да си намерят добър фризьор, с който могат да се разберат, защото той ще успее да направи добре прическата им и да намери техния индивидуален стил. Да се грижат за косата си с качествени продукти и да внимават как работят със своите принадлежности за коса. Нека не забравят, че фризьорите са компетентните хора, с които могат да разговарят за това как да подобрят стила си. И последния ми съвет е - понякога опитвайте нещо ново!

6. Каква е връзката между професионалния успех и добрия имидж, от една страна, и модерната и перфектна прическа, от друга? Вярно ли е, че в бизнеса деловите жени трябва да са по-късо подстригани?

Косата винаги казва нещо за самия човек, а също и за личността в професионален план. Тя показва голяма част от впечатлението, което искате да направите на хората. Но е важна и цялостната визия – прическата, грима, дрехите.

СЪВЕТИ И ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНИЯ КОАФЬОР РОБЪРТ ЛИНДИГЕРМисля, че като цяло по отношение на дължината на косата е важно как жената изразява себе си и как иска да се представи. Аз лично не мисля, че деловите жени трябва да имат къса коса. Но може би в бизнес средите съществува някакъв трик относно дължината на косата.

7. Какво ви предстои в професионален план? Кои са следващите ви изяви, прояви и участия?

Следващата моя стъпка е новата колекция на „Алцина” Ще имаме снимки през април и мисля, че ще бъде точно след модната седмица. Работим с креативния тим на Пол Геринг от Барселона. . .

Интервюто взе Силвия Тодорова

Снимки:

  1. Коафьорът Робърт Линдигер

  2. – 5. Моменти от работата по четирите актуални стайлинг тенденции от новата колекция на Alcina

Фото: © Alcina

Четете повече в списание Fashion Lifestyle Magazine