Модерни са "грозните" очила

* Големите ретро форми са практични и универсални, предимството им е, че са забележими

Г-н Цветков, марката KWIAT беше един от водещите участници в Международната изложба „Опто салон” – какви са впечатленията ви от изложението?

Определено всички участници и посетители на изложението се убедиха, че тази година модата при очилата твърдо се е променила по посока на новите ретро модели. Те са и за мъже, и за жени, като носят едно носталгично настроение и едновременно с това обединяват в себе си функционалността и висшата мода. Новите модели за 2011 г. ще донесат приятни изненади от красиви, леки и удобни форми, ефектни комбинации от качествени материали, меки преливащи се цветове и отенъци.

Един плюс от икономическа гледна точка е, че новите модели за 2011 г. не са поскъпнали в сравнение с по-старите модели, дори са със значително по-добро качество, по-добра защита и по-добри оптически параметри, а цената е без промяна.

МОДЕРНИ СА ГРОЗНИТЕ ОЧИЛА

Какви са актуалните тенденции при слънчевите и диоптрични модели очила?

Доскоро бяха модерни големите слънчеви очила и малките диоптрични рамки. В момента обаче формите се изравняват – слънчевите очила стават малко по-малки, а диоптричните по-големи, като и едните, и другите следват ретро вълната. Може да се каже, че са модерни „грозните” очила, както някои ги наричат, защото трудно възприемат грубоватите ретро форми, които са много актуални в момента. Този тип очила обаче навлиза доста бързо сред младите, на които ретро моделите придават по-сериозен вид. Всеки, който се стреми към такова излъчване, без колебание може да си избере от изключително актуалните в момента очила.

Моделите очила от оптическите музеи сега изглеждат актуално и модерно.

Маските и големите орнаменти по очилата вече не са модерни. Преобладават пластмасовите модели в колекциите, но има и метални. Безспорно не може без камъни, но те са значително по-малко, често са заменяни с красиви метални апликации в различни цветове.

МОДЕРНИ СА ГРОЗНИТЕ ОЧИЛА

Много актуални все още са и “пилотните” очила в разнообразие от подобни бъбрековидни форми.Трите най-модерни ретро форми са закръглени, рогови и котешки. Специално в колекцията на KWIAT за 2011 г. големите ретро форми са по-деликатни, защото практически ние създаваме очила специално за българския клиент и се съобразяваме освен със световните тенденции, също с вкусовете, предпочитанията и финансовите възможности на българите.

Основните цветове в последната ни колекция са лилаво, кафе макиато, бяло и черно, и много харесваното черно с прозрачно или черно със сиво в метални и пластмасови варианти. Стъклата са в кафяво, сиво и тъмно сиво с преливане, със златно или сиво огледално покритие, като мъжете обикновено избират сивото, а жените златното.

МОДЕРНИ СА ГРОЗНИТЕ ОЧИЛА

От къде тръгна тенденцията на „грозните” очила?

Тенденцията на големите ретро форми, които минават за „грозни” започна да навлиза още през 2008 г. и се засили в световен мащаб. Но тъй като тя е много ретро, хората почти навсякъде я възприемат бавно и едва сега се пречупват към нея. Очилата по начало са бавно оборотна стока и модата при тях навлиза със закъснение, затова е нормално хората да започнат реално да пазаруват нещо модерно едва след месеци. Актуалните в момента форми са взети от миналото, но материалите са нови, комбинацията от цветове също, както и технологиите, които правят очилата по-леки, а съклата с по-добра защита. Златното и сребърното огледално покритие, например, вече не се надрасква лесно, както е било преди. А пък и в модата „грозното” за едни е красиво за други. Джак Никълсън, Том Круз, Джони Деп са едни от лицата на Холивуд, които свързваме именно с големите ретро форми.

МОДЕРНИ СА ГРОЗНИТЕ ОЧИЛА

Как се приема тази тенденция от българските клиенти?

С интерес, желание и малко със страх дали хората около тях ще ги възприемат с тези очила. Съветът ни е да не се притесняват, защото ако в оптиката човек първоначално се чувства странно с по-големите форми, трябва да знае, че навън бързо се свиква с тях. А пък и с такива очила всеки ще е много актуален не само в близките месеци, но и в следващите една-две години.

Какви са все пак предимствата на големите „грозни” очила?

Едно от безспорните предимства на тези очила е, че са забележими. С тях сякаш казваш „Виж ме!”. И понеже не отиват на нищо, отиват на всеки и на всичко. Реално погледнато, те се оказват доста универсални, което в момент на криза е голям плюс. Такива очила човек може да комбинира както със спортен, така и с по-елегантен стил, което наистина е доста икономичен вариант.

МОДЕРНИ СА ГРОЗНИТЕ ОЧИЛА

Кои са най-важните неща, с които трябва да се съобрази човек, когато си избира очила, независимо дали са слънчеви или диоптрични?

На първо място, човек трябва да знае къде да си поръча очила. В оптическите магазини оптик-специалист най-добре може да посъветва клиента както за вида на стъклата и кои материали си заслужават цената, така и за подходящата форма. Това наистина са две съвсем различни неща, които обаче имат еднаква тежест при избора на очила, които стават част от излъчването на човека и наистина трябва да му подхождат...

Интервюто взе Силвия Тодорова

Снимки:

  1. – 5. Актуални модели слънчеви очила на KWIAT

Фото: © KWIAT

Чети повече във Fashion Lifestyle Magazine