Грим според формата на лицето


Грим според формата на лицето Съществуват четири основни форми на лицето – продълговато, квадратно, овално и във форма на сърце. Каквато и да е вашата форма, правилното поставяне на грим може да подчертае красивите ви черти и да скрие недостатъците. Целта на грима е да се постигне считаната за идеал овална форма на лицето.

Изберете фон дьо тен, който е малко по-светъл от цвета на кожата ви. Запомнете, че светлите тонове и отблясъците подчертават, а тъмните тонове и сенките – скриват и намаляват. Трябва да направите по-светли хубавите си черти и да потъмните недостатъците си, които искате да направите по-невидими.

Няколко съвета преди да започнете – приберете косата си назад с помощта на лента или ластик. Разгледайте лицето си, за да разберете каква е структурата и формата му. Решете какво искате да подчертаете и какво да скриете и след това вземете фон дьо тен, който се слива перфектно с вашата кожа, един по-светъл и един по-тъмен.
Нанесете малко от по-тъмния нюанс върху областите, които искате да намалите като например прекалено голяма челюст или нос. Използвайте по-светлия нюанс върху областите, които искате да подчертаете, като например скулите. След това нанесете основния фон дьо тен върху цялото лице и врата, преливайки го с по-тъмните и по-светли нюанси, които нанесохте преди това. Проверете дали гримът изглежда естествено и туширайте тъмните и светлите зони ако е необходимо.

Грим според формата на лицето Продълговато лице

За да се намали дължината на дългото лице, използвайте фон дьо тен в по-тъмен нюанс около горната част на челото, преливайки го в линията на косата.
Поставете сянка и по цялата челюст и под скулите.
Изсветлете областта над скулите и след това нанесете основния фон дьо тен, преливайки го добре.
Ако е необходимо нанесете отново тъмните и светлите нюанси, след което поставете руж върху скулите.

Грим според формата на лицето Квадратно лице

Смекчете чертите на квадратното лице като използвате по-тъмен фон дьо тен, оформяйки почти триъгълна форма чрез затъмняване от двете страни на челюстта.
Поставете от по-тъмния нюанс и от двете страни на челото, за да намалите ширината на горната част на лицето.
Сложете по-светъл нюанс над скулите, за да ги подчертаете, след това нанесете основния фон дьо тен и го прелейте добре.
Поставете руж върху скулите.


Грим според формата на лицето Във форма на сърце

За да уравновесите лицето във форма на сърце, използвайте по-тъмен нюанс върху двете страни на челото, за да намалите ширината в горната част на лицето, а също така и върху върха на брадичката, за да не изглежда толкова остра.

Поставете по-светъл нюанс точно над скулите, за да ги подчертаете, а след това нанесете основния фон дьо тен и го прелейте добре.
Поставете руж върху скулите, преливайки го към слепоочията.