Козметиката с изтекъл срок на годност е опасна


Козметиката с изтекъл срок на годност е опасна Жените излагат здравето си на риск, използвайки козметични продукти с изтекъл срок на годност, сочи британско изследване.

Много от тях признават, че изобщо не си спомнят до кога е срокът на годност на гримовете и тоалетните им принадлежности, като понякога дори ги използват години след като той е изтекъл. Жените продължават да използват продуктите с изтекъл срок дори, когато те започнат да миришат или се обезцветят. Обикновено гримовете за мигли са с трайност между четири и шест месеца, сенките за очи и ружът - между 18 и 24 месеца, моливът за вежди - 18 месеца. Червилото и балсамът за устни издържат между 12 и 24 месеца, а парфюмите - 36 месеца.

Изследването обаче показва, че 49% от собственичките на козметика не поглеждат "срока на годност" след отварянето на продуктите. 66% признават, че продължават да ги използват и след изтичането му, без да се страхуват, че това може да се отрази неблагоприятно на здравето им. 73% казват, че не знаят какви продукти се използват в гримовете. Според изследването на Opinium Research 15% от купувачите на козметика не знаят, че продуктите за разкрасяване имат срок на годност, а други 49% не проверяват тази дата, въпреки че знаят, че съществува.

Козметиката с изтекъл срок на годност е опасна "Самите потребители са най-големият източник на възможно заразяване на козметичните продукти. Бактерии, прах, колкото и ужасно да звучи, са непрекъснато по нашата кожа и коса, във въздуха около нас и по множеството предмети, които пипаме всеки ден", обяснява д-р Крис Флауър, биолог, токсиколог и генерален директор на Асоциацията на козметичните и парфюмерийните продукти.

Въпреки че повечето микроорганизми са безопасни, някои от тях могат да доведат до разваляне на продукта и продължителното му използване причинява възпаление на кожата и дори инфекции. /БГНЕС