На какво да обърнем внимание, когато избираме обувки

В днешно време обувките не са просто допълнение, а важна част от облеклото, която придава елегантност и ни кара да изглеждаме по-стройни и привлекателни.

Без значение дали за вас купуването на обувки е необходимост или просто развлечение, има някои подробности, които би било добре да вземете предвид, когато правите избора си. Освен на цвета и дизайна, трябва да обърнете внимание и на други важни характеристики като стелка, подметка, вид на кожата и т.н.

Всички тези неща са отпечатани на етикета на обувките под формата на пиктограми (графични изображения) или текстови означения, отнасящи се до материалите и трите съставни части на обувките - лицева част, подплата и стелка, външно ходило.

• Пиктограмите, отнасящи се до материалите трябва да бъдат нанесени непосредствено до пиктограмите, отнасящи се до трите части на обувките.
• Информацията трябва да бъде нанесена поне на едната обувка от всеки чифт.
• Етикетирането трябва да бъде видимо, сигурно прикрепено и достъпно. Съдържащата се информация трябва да бъде на български език, лесно да се възприема и да не въвежда потребителя в заблуждение.
• При необходимост при етикетирането на обувките се допуска нанасянето на допълнителна текстова информация.
• Търговецът е длъжен за направената от потребителя покупка да издаде касова бележка.

Пиктограми и текстови означения за частите и състав на обувките
Части на обувките Пиктограми Текстови означения
Лицева част (сая) Лицева част
Подплата и стелка Подплата и стелка
Външно ходило Външно ходило
Пиктограми и текстови означения за материалите
Материал Пиктограми Текстови означения
Кожа Кожа
Кожа с покритие (с коригиран лицев слой) Кожа с покритие
Естествени текстилни материали
и синтетични или
нетъканитекстилни материали
Текстил
Всички останали материали Други материали

В случай, че вида на материалите на закупените от потребителите обувки не съответства с обявената върху етикета информация, отговорността се носи от търговеца, който е извършил продажбата без значение къде са произведени изделията, тъй като вие искате и имате право да получите стока, която най-пълно ще задоволи нуждите и интересите ви.