Учени създадоха тъкан от зелен чай


Не е тайна, че чаят е любимата напитка на британците. Жителите на Острова обаче установили, че освен за пиене, той може да се използва и за производство на тъкани. Откритието се е появило след съвместната работа на модния дизайнер Suzanna Lee с експерти от Imperial College в Лондон - проф. Paul Freemont, синтетичен биолог и проф. Alexander Bismarck, химичен инжинер.

Учени създадоха тъкан от зелен чай

Учени създадоха тъкан от зелен чай

Новата тъкан се създава по специална рецепта от зелен чай, захар и някои други хранителни вещества. Според иновационната технология опрделен вид бактерии, способни да синтезират целулозни влакна, се поставят в резервоар. След около две до четири седмици на повърхността на сместа се появява тънък филм, с дебелина достатъчна, за да бъде използван, който след изсъхване става твърд и прозрачен. Материалът, приличащ на кожа, може да бъде обработен, оцветен и да му се придаде разнообразна форма. Това го прави подходящ за изработка на тениски, якета, рокли и дори обувки.

Учени създадоха тъкан от зелен чайУчени създадоха тъкан от зелен чай

За съжеление обаче такива дрехи не са още налични по магазините. Единствената пречка за внедравяне на "чаената" материя в модната индустрия е неприятната миризма на тъкънта. Учените работят усилено, за да се справят с този проблем.