Какво ви очаква ако рязко намалите теглото си

Какво ви очаква ако рязко намалите теглото сиЗа много хора битката с наднорменото тегло заема важна част от техния живот. Таблетките, диетите, коланите за отслабване дават само временен резултат – скоро след това теглото отново се връща нагоре, съобщава Здраве.bg.

Оправдано ли е обаче всичко, което правим, за да се преборим с излишните килограми, и дали вместо да решим проблема, няма да създадем други...

Какво ви очаква ако рязко намалите теглото си и заслужава ли си да поемете риска:

1. Ще се появи нестабилност

Човешкият организъм съдържа два вида мазнини: бели и кафяви. Кафявата мастна тъкан (тя наистина има кафяв цвят) благодарение на цитохрома (пигмент съдържащ желязо) не натрупва мазнините, а ги преработва в енергия. Количеството на кафявите мазнини е най-голямо при децата, като с напредване на възрастта намалява. При възрастните хора тези мазнини остават в областите около бъбреците и щитовидната жлеза, под мишниците и раменете и затова отслабвайки, човек рискува да изгуби техния добър топлоизолиращ ефект.

2. Ще изчезне издръжливостта

Природата е създала човешкия организъм така, че да може да натрупва мазнини, които са давали възможност в организма да се съхранява енергия като запас при недостиг на храна. В днешно време запазването на енергията изгуби своята актуалност, но за активния начин на живот тя е необходима – в мазнините са съдържа два пъти повече енергия, отколкото във въглехидратите, а освен това производните на мазнините участват в предаването на възбуждащите импулси от една нервна клетка към друга.

3. Вътрешните органи ще останат без защита

Мастната тъкан създава своеобразна защита за много органи. Т.нар. “възглавнички” защитават червата, бъбреците, нервите и съдовете от неблагоприятни външни въздействия и механични травми.

4. Ще възникнат проблеми със зачеването

Мастната тъкан активно изработва полови хормони – естрогени, както и лептин. Те изпращат сигнал на половата система, че организмът е готов за износване на дете. Освен това мастните клетки поглъщат мъжкия хормон тестостерон от кръвта и отделят в нея естрогени. Затова липсата на мастна тъкан намалява шансовете за успешна овулация.

5. Увеличава се риска от остеопороза

Мастната тъкан води до натрупване на витамини А, D, К и Е. При силно намаляване на мастните клетки концентрацията на тези важни витамини рязко спада и това може да има опасни последствия. Намаляването на телесната маса се съпровожда и с едновременно намаляване на костната тъкан: недостигът на витамин D води до омекване на костите и остеопороза. Мастните клетки участват в обмена на витамините от група В, които са особено важни за сърдечно-съдовата система и преработват холестерола във фолиева киселина, необходима за износването на детето.

6. Ще отслабне имунитетът

Това е твърде вероятно, ако спазвате т.нар. моно диети, които “гарантират” намаляване на теглото с до 10 кг за седмица. Еднообразното хранене (ябълки, домати, мляко или цитрусови плодове) води до недостиг на хранителни вещества в организма. То намалява имунитета и провокира появата на анемия.

7. Ще възникне ацетонемия

При гладуване в организма постъпва по-малко глюкоза. Съответно мазнините стават алтернативен източник на енергия. Те започват да се разпадат на мастни киселини, които след това се раздробяват на кетонови тела. От прекомерното количество на тези продукти в гладуващия организъм се развива ацетонемия (симптом – човек започва силно да мирише на ацетон). А ацетонът е силно отровно вещество, което влошава работата на всички органи и системи в организма.

8. Ще се понижи тонуса на кожата

Това е възможно при рязко отслабване с помощта на различни таблетки, чайове и хранителни добавки. Обема на кожата се намалява значително по-бавно в сравнение с обема на тялото и след известно време се появяват “излишни” участъци, които се сбръчкват или увисват.

9. Може да се стигне до обезводняване

Това е резултат най-често от “мързеливото” отслабване. Теглото, които се губи в резултат на диуретично или слабително средство, е само от вода. Мастните клетки не страдат, но загубите за организма са много големи: нарушава се водният баланс, отмиват се полезните вещества (витамини и минерали). Продължителното приемане на диуретични средства може да предизвика нарушения в работата на бъбреците, а това е предпоставка за сърдечна или бъбречна недостатъчност.

10. Червата “отвикват” да работят самостоятелно

Клизмите в домашни условя “прочистват” само долните отдели от червата, т.е. отслабването по този начин е безполезно. При безконтролно промиване на червата може да се провокира силно разтягане на стените на дебелото черво, а това влошава работата на неговата мускулатура. С времето може да доведе до силен запек. Водата или разтворите, които се използват при клизмата, изсушават клетките на лигавицата, отмиват всички полезни бактерии и провокират развитието на дисбактериоза.

Как да изчислим налице ли е наднормено тегло

В началото трябва да си изясните дали просто искате да постигнете заветните 90/60/90 или наистина имате излишни килограми. Възползвайте се от индекса за телесна маса: разделете теглото си на ръста (в метри) на квадрат.
Ако вашето тегло например е 70 килограма, а ръстът ви е 1,70 м., вашият индекс е 24.
Сравнете своя индекс с нормата:
- 15 и по-малко – остър недостиг на телесна маса;
- 15 -18,5 – недостатъчна телесна маса;
- 18,5 – 25 – норма;
- 25 -30 – наднормена телесна маса;
- 30 – 35 и повече – затлъстяване.