Диригентът на фешън индустрията

Емил Арабаджиев

Диригентът на фешън индустрията Много хора смятат, че щом научат азбуката - могат да пишат романи, щом сменят гума - вече са готови да поправят двигател, а след като боядисат – ще се справят и с проектирането на къща. Само някои професии, които изискват десетилетия подготовка, практика и, най-вече, специален инструментариум, са си извоювали територия на неприкосновеност. Не е така обаче с професиите, за които всички разполагаме със сетива, които се оценяват субективно и за които лесно можем да си създадем илюзия, че владеем. Обикновено това са областите, свързани с изкуството.

Всеки един от нас, всеки ден пред огледалото прави своя личен стайлинг и пазарува в магазините, поглеждайки само цената на етикета. Но какъв е резултатът? В повечето случаи недоразуменията със стила не са фатални – за някои не е толкова важно в какъв вид отиват до мола или до кварталното кафе. Но понякога външният вид играе съдбовна роля. В такива моменти не рискуваме, а се обръщаме към специалист.

Малко хора знаят, с какво точно се занимава стилистът и какъв път е извървял, за да постигне професионализъм. Кой всъщност е той? Диригентът на Фешън индустрията, който прави модата интересна и вълнуваща. Посредник между производители и клиенти. Присъства навсякъде във всекидневието ни, въпреки че обикновено е невидим - в телевизията, по подиумите , във филмите, във фотосесиите.... Срещата с него е приятна и забавна. Стилистът е като политиците и художниците – трябва да е с вроден талант, надарен с вкус и усет. Артист, творческа натура, богат на идеи, мотивиран и вдъхновен. Не е необходимо да обяснява, защо мъжът трябва да носи розов шал , а жената да смени прическата, с която всички я познават.

Стилистът се отглежда, но не в инкубатора на университета, а в живота. През годините е работил на правилните места, сред подходящите хора, събирал е впечатления, синтезирал е информация – наричат го културни наслагвания. Може да е завършил моден дизайн, но може да е учил фотография, или живопис, или архитектура.

Диригентът на фешън индустрията

На определен етап от живота всеки има нужда от стилист. Това е времето, в което си създал добър стандарт, социално положение и си натрупал достатъчно зрялост, за да знаеш, че по вида посрещат.

Причините да се обърнем към него са няколко: на първо място, той ще ви икономиса пари, защото няма да работи на принципа на пробата и грешката – стратегия, с която трупаме купища излишни дрехи в гардероба.

Ще ви спести и време, защото няма да се наложи да обикаляте в несвяст десеткихиляди кв. м. търговска площ. Той добре знае точно какво, откъде да вземе. Познава материите, може да прогнозира как стои дадена кройка и цвят.

И основното – във важния момент ще изглеждате добре - самодейността е хубаво нещо, но винаги си личи. Твърдения, че днес всичко е модерно и трябва да се носиш така, както ти харесва, са част от популизма на издания за разтуха и убиване на свободно време. Неслучайно цяла армия стилисти поддържаше имиджа на участниците в Денсинг Старс, Стар Академи и други предавания, в които външният вид е 50 % от изявата и 80% от успеха.

Стилистът има способността да ви осигури комфорт извън собствената ви комфортна зона. Той може да ви види обективно и да прецени, как ще изглеждате в очите на останалите. Ще го срещнете във всеки магазин, където не сте на самообслужване или в магазини, които пердлагат full concept, там винаги разполагат с такъв и дори няма да плащате за услугата - тя е част от ексклузивния сервиз.

Диригентът на фешън индустрията Емил Арабаджиев заедно с брат си Младен Арабаджиев е собственик и създател на компанията Денил. Създава характера и философията на марката. Един от първите хора във фешън индустрията, който започна дискусия по темите на модата и създаде собствена медия – онлайн списание за мода на www.denyl.com