Яйцата - полезни или вредни

Теодора Денева

Яйцата - полезни или вредни Яйцата са една от най-често консумираната храна. Мнозина смятат, че не трябва да се ядат повече от 2 яйца дневно. Това твърдение обаче е опровергано от британски учени.

Учените от университета на Съри, Великобритания смятат, че употребата на яйца не се отразява толкова на нивото на холестерола в кръвта, така че спокойно може да се консумира и по-голямо количество.

Според тях наситените мазнини нанасят много по-голяма вреда на здравето, отколкото яйцата, които са важен елемент от здравословното и балансирано хранене.

Не е лъжа, че в яйцата наистина има много холестерол - около 390 мг. на 100 г. сурово яйце, но в тях преобладават ненаситените мазнини, а нивото на наситени мазнини е изключително ниско.

Освен това яйцата са добър източник на микроелементи и висококачествени белтъчини, като в същото време в тях има много малко калории. Именно затова диетолозите съветват хората, страдащи от наднормено тегло, да включват в менюто си повече яйца. Учените са установили, че хората, които страдат от затлъстяване могат да отслабнат два пъти по-бързо, ако съчетаят нискокалорична диета с консумацията на яйца на закуска.

Яйцето е и източник на витамините D и B12, селен и основни аминокиселини. Именно високото ниво на антиоксиданти в яйцето предпазва от атрофия очния нерв, съответно премахва риска от ослепяване.