ОФЕЛИЯ КЪНЕВА: “МОДАТА Е ЧАСТ ОТ ИСТОРИЯТА НА СЛИВЕН”

* Заместник-кметът на Сливен разказва за предстоящите Дни на българската мода, за богатите културни и модни традиции на града и за приоритетите в дейността на Общинската администрация


Ексклузивно интервю на Любомир Стойков


Общуването с хора като зам.-кмета на Сливен Офелия Кънева ме прави оптимист по отношение на най-новата генерация мениджъри и държавни ръководители. Г-ца Кънева е почти на 27 години, но зад гърба си има образователен и професионален опит, на който биха завидяли министри, дипломати и високопоставени държавни служители. Преди да стане заместник кмет на Сливен в екипа на Йордан Лечков, тя е била главен експерт в Министерството на труда и социалните грижи и е работила в различни значими социални проекти и неправителствени организации. Какво още трябва да знаем за нея? През 2000 – 2001 година е стипендиант на Фондация “Отворено Общество” за високи академични постижения в областта на управлението на човешки ресурси. Участва в комитета по интеграция на хората с увреждания към Съвета на Европа (до края на 2004 г.). Сформировател и член на комитета по Универсален дизайн/достъпност към Съвета на Европа. Член на Националния Съвет на Националната програма за психично здраве на гражданите на България към Министерски съвет. Участва в българската анти-стигма коалиция и в звеното за изпълнение на проекта “Повишаване качеството на живот на хората с ментални увреждания в България”, съвместно развиван от Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и науката, Министерство на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето (до края на 2004 г.). Делегат на десетки международни, европейски и световни професионални форуми, конференции и други. В сегашната й дейност като заместник кмет на Сливен влизат такива отговорни дейности като социалната политика, заетостта, младежките дейности, здравеопазването, спорта, образованието, културата, вероизповеданията и др.

Повод за ексклузивното интервю с Офелия Кънева са предстоящите Дни на българската мода Сливен 2005, организирани съвместно от Академията за мода и Община Сливен.


ЛЮБОМИР СТОЙКОВ:Разкажете накратко за програмата на Община Сливен във връзка с
честването на 26 октомври, Димитровден – празника на вашия град?

ОФЕЛИЯ КЪНЕВА:Тази година честванията ще започнат още в началото на месец октомври. Празничният календар включва най-разнообразни инициативи, които да отговорят на различните интереси на всички граждани. Всеки ден предвижда средно по 4-5 мероприятия за млади и възрастни, за любители на музиката, изкуствата, спорта, земеделието, строителството, бизнеса и т.н. Резюмето на програмата едва се събира на шест страници. Част от по-големите мероприятия са организираният 7 дневен бирен фест, редица концертни изяви (Милчо Левиев и Вики Алмазиду, група „Уикеда”, фестивал на духовата музика и др.), откриването на нова галерия - крипта за уникалната ни иконна сбирка, международният турнир по джудо, както и Дните на българската мода.

Как ви хрумна идеята да организирате заедно с Академията за мода първите Дни на българската мода – Сливен 2005 и какви ще бъдат ролята и мястото им в отбелязването на празника на града?

- Сливен е град с традиции в областта на текстила и на модата. Все още чувам коментари от приятелки как преди време са пътували през лятната си отпуска до Сливен, за да си пазаруват облекла от „Албена” например. Сливналийки са сред най-стилните жени в страната (аз като жена мога да го кажа, още повече, че пътувам много и мога да правя ежедневни сравнения) и модната тема в Сливен винаги е носила специално значение. В тази връзка беше крайно време да се направи достоен реверанс към традицията и да се отдаде необходимото внимание и зачитане на мястото на Сливен в модна България. А кой по-добре би се справил от Академията за мода? Дните на българската мода са част от празничния календар по повод Димитровден, за да може с празнично настроение да бъде даден стимул на местния бизнес и местни творци, да бъдат отворени повече врати пред младите специалисти в модния бранш на града.

Какво е отношението на г-н Йордан Лечков, вашия кмет, към предстоящите Дни на българската мода – Сливен 2005, още повече, че патрон на събитието е неговата съпруга – г-жа Светлана Лечкова?

- Г-н Лечков прави много за стимулирането на местния бизнес. Това е една от поредните прояви, чрез които се подпомагат местни фирми и деятели. Освен това в рамките на два дни концентрирано и организирано на сливналии ще бъде предложена толкова красота и естетика, как да откаже?!
Що се отнася до патронажа, без г-жа Лечкова тази инициатива не би могла да се разгърне и да придобие такава близост с местните производители и търговци. Светлана е една от най-динамичните бизнес дами в града и се ползва с уважението на много хора. Част от нейните приятели подкрепиха инициативата и финансово.

Какво представлява модният дизайн и производството на облекло и текстил за вашия град?

- Бих казала, че е начин на живот. От векове насам. За това и сливналии са толкова придирчиви към стила на обличане, към материите. По този начин и с годините се утвърждават училищата по текстил, дизайнерските паралелки на художествената гимназия, текстилните специалности в колежите и университетите и т.н.

Чувства ли се днес в Сливен и как предприемчивият и добродетелен дух на фабриканта Добри Желязков?

- Този буден дух не оставя сливналии на мира. Разбира се с глобализацията и масовото навлизане на новите технологии, сега можем да говорим за съвсем различни измерения. Текстилните фабрики изглеждат по различен начин, с повече машини и по-малко хора; много малки частни производства се развиха последните години, големите предприятия бяха закупени от световни концерни като „Миролио груп” например. Въпреки това текстилните традиции присъстват в почти всяко семейство в града.

Кои са най-изявените сливенски дизайнери и модни къщи и какво е характерно за техния стил?

- Прави ми впечатление, че напоследък сливенският дизайн се характеризира с практичност; по-скоро е насочен към средно-статистическата българка, която през деня работи, а вечер се занимава и с децата – изчистени линии, повече свобода в съчетаването на цветовете, а не в силуета. Разбира се, с претенциите в текстила, които всеки сливналия притежава, на пазара се предлагат много предизвикателства в материите, обикновено харесвани от клиентите. Част от най-популярните местни имена са модна къща „Луксима”, „Албена”, „Адена”, дизайнерите Митко Димитров, Боби Кушев и т.н.

Смятате ли, че модата е част от културата и ако е така, каква е връзката между сливенската мода и сливенската култура?

- Освен с културата, модата е свързана и с историята на града, част е от т.нар. културно-историческо наследство. Дори в чест на Празника на града, кметът открива в историческия музей ретро ревю „Раклата на база – съкровищница на европейската мода отпреди век”. Сливенските културни дейци трайно са наложили особен стил на обличане и поведение за културните среди на града и това е така от години. Определено говорим за субкултура, наложена чрез модата.

Известно ни е, че приоритет във всички дейности на Общинската администрация и на Община Сливен като цяло са младите хора и тяхната бъдеща реализация. Какво може да ни разкажете за младите сливенски дизайнери на облекла, за онези, които сега се учат да скицират и проектират облекла и как те ще бъдат представени в предстоящите Дни на българската мода?

- Сливен се гордее с младите си таланти. Младите хора определено са приоритет на общината за настоящия мандат, те участват във всички прояви и всички наши дейности съдържат специални мерки, с които да увеличаваме шансовете на младежите от града. Конкретно в Дните на българската мода планирам да покажем разработки на младите ни дизайнери в изложба и да им осигурим свободна дискусия с вече утвърдилите се дизайнери и собственици на модни къщи, които ще участват в ревютата. Наскоро проведох подобна инициатива на местно ниво и тя се оказа много успешна. Близо 20-тина младежи, които все още не са завършили дори средното си образование успяха в различни форми да стигнат до конкретни договорки с представители на местния бизнес.

Какво мислите за съвременния български моден дизайн като цяло?

- Има още какво да се желае в глобален аспект, за да имаме претенции за българско име на международно ниво. Има много талантливи и продуктивни дизайнери, които всеки нов сезон привличат вниманието ми, но те не формират име на български дизайн като цяло. Считам, че българската естетика като цяло е сред най-издържаните в Европа и в тази връзка отдавам голямо значение на материите, които се влагат в моделите, на аксесоарите към българските модели.

Какъв е вашия личен стил на обличане, носите ли произведения на български дизайнери и модни къщи и ако да, на кои по-конкретно?

Предпочитам дрехите ми да са елегантни и удобни. Обикновено се придържам към класически силует на ненатраплива женственост, с малки забежки по аксесоарите – обувките и бижутата. Динамиката на деня ми налага от сутрин до вечер най-различни ангажименти в различни среди и обикновено нямам време да сменям облеклото, за това се старая към универсалност: да е удачно за преговори на обяд и за коктейл или концерт вечер; дори и след път да е във вид, удобен за среща и т.н. Доскоро работата ми беше свързана с доста пътувания в чужбина и основно пазарувах навън, отскоро съм клиент на българските дизейнери. Не съм страстен привърженик на нито един етикет, купувам това, което ми хареса на витрината. Имам доста неща на „Рила Стил” и „Бати Балено”, на „Агресия”, „Скарлет”, на „Престиж”, „Елизабет”, „Кредо” и много други.

Снимки:
1.– 3. Офелия Кънева – елегантна и витална в работното си всекидневие
Фото: Личен архив на Офелия Къневa

© Любомир Стойков
Всички права запазени!